BÜTÜN KONULAR
Üyelik Girişi
Site Haritası
Seminer Takvimi
YALNIZLIK ÜLKESİ

Yunus Terapi

Yunusların terapötik amaçlı kullanımı ilk defa Amerika’da yapılmıştır. Hastalıkların tedavisinde yararlı ve iyileştirici özellikleri fark edilince birçok ülkede yunus terapi merkezleri kurulmuştur.

Yunuslarla terapi, küçük çocuklarda daha olumlu sonuçlar vermektedir. Yunus terapi, çocukların birçok gelişim alanlarını olumlu etkilediği rapor edilmiştir. Bu gelişim alanlarından bazıları şunlardır: Konuşma ve iletişim becerileri, motor becerileri, zihinsel gelişim, el-göz koordinasyonu, denge ve göz teması kurabilme vb. Terapi üç ve üç yaşın üzerinde olan çocuklara uygulanmaktadır. Yunus terapinin temelini tıbbi ve psikolojik tedavi oluşturur.

Yunus terapinin uygulandığı hastalık ve bozukluklar şöyle sıralanabilir: Otizm, Down sendromu, serebral palsi, serebral paralizi, zihinsel engellilik, davranış problemleri, uyum güçlükleri, bedensel iç etkilere bağlı depresyonlar, DEHB, nevrotik disorder, psikolojik travmalar, kronik yorgunluk sendromu, psikosomatik durumlar, genel gelişimsel gerilikleri, fobi ve alt ıslatma gibi çocuk nevrozları, hafif epileptik durumlar vb.

Terapinin etkili olabilmesi için, yunusların türüne uygun deniz koşullarında bulunması gerekir; çünkü yunuslar, havuz gibi açık denizden uzak ortamlarda veya yaşamları için uygun olmayan denizlerde tutulduğu zaman, terapi için gerekli olan “sonar frekansları”nda azalma olmaktadır. Bu nedenle yunus terapi merkezleri, yunusların yaşamlarına uygun denizlerde ağlarla çevrilmiş alanların içinde hizmet vermektedir. Bu bakımdan Türkiye şanslı bir ülkedir.

Terapi süresi ortalama 2 hafta ve 10 seanstan oluşur. Her seans yarım saat ile bir saat arasındadır. Terapi ekip iş birliğiyle yürütülür. Ekipte uzman doktorlar ve yunus eğitimcileri yer almaktadır. Terapide kullanılan yunuslar önceden bu görev için özel olarak eğitilmiştir. Yunus terapi diğer terapi yöntemleriyle birlikte yapılabilmektedir. Gerekli görüldüğünde, deniz terapisi, hareket terapisi, fizik tedavi gibi yöntemler de kullanılmaktadır.

Terapide ilk aşama çocuğun yunusla temas etmesi sağlanır. Bunun için çocuğun sudan korkmaması gerekir.

Bazı becerilere sahip olmayan çocukların terapi sonrası bu becerilere ilişkin ilk davranışları yaptıkları rapor edilmiştir. Örneğin;

İlk defa tebessüm etmişler,

İlk defa göz teması kurmuşlar, göz temasında sınırlılık olanların göz teması süresinde artma görülmüş,

İlk sözcüklerini söylemişler,

İlk defa birçok öz bakım becerilerini bağımsız olarak yapmışlar.

Yunuslarla bir çeşit oyun terapisi yapılmaktadır. Çocukların yunuslarla birlikte yüzmeleri ve farklı tekniklerle etkileşim içine girmeleri sağlanmaktadır. Yunusların yaydıkları sonar dalgalarının hastanın omurga ve beyninde titreşimler oluşturduğu ve önemli vücut fonksiyonlarında uyarıcı etki yaptığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yunusla temas halinde ise, yunusların titreşimleri (ultrason vibrasyonları) hastanın sinir sisteminde olumlu etkiler yaptığı iddia edilmekte, ancak buna ilişkin yeterli sayıda değerlendirme bulunmamaktadır. Ayrıca hastalıkların belirtilerinde azalmalar görüldüğü, bazı semptomların ise tamamen yok olduğu görülmüştür. Terapi sonrası çocukların üzerindeki gerginliğin, negatif duyguların ve stresin yok olduğu, öz güvenlerinde artış görüldüğü belirtilmektedir. Terapi sürecinde çocukların çok eğlendikleri gözlenmiştir.

Türkiye’de çalışmalarını sürdüren Yunus terapi uzmanı Dr. V. Lysenko, terapi sembolü olarak yunus balığını iğneye benzettiklerini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Yunus, çocuğun psikolojik engellerini bir iğne gibi delip geçebiliyor. Ve iğneye takılmış iplik misali aynı delikten diğer terapi ve tedaviler de alınabiliyor. Terapinin esası, özel eğitimli yunuslarla bire bir temasa dayanıyor.” Lysenko, araştırmaların, beyaz balinaların sonar sistemlerinin yunuslardan daha gelişmiş olduğunu ortaya çıkardığını, yakın bir gelecekte beyaz balinaların da terapide kullanılabileceğini belirtiyor.

Yunus terapinin uygulanmadığı durumlar şunlardır: Kontrol edilemeyen ve çok sık tekrar eden sara, solunum hastalıkları, kanserli çocuklar ve suya yüzmeyi engelleyici diğer riskli durumlar.

 

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam114
Toplam Ziyaret66191008
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat