BÜTÜN KONULAR
Üyelik Girişi
Site Haritası
Seminer Takvimi
YALNIZLIK ÜLKESİ

Su Terapi (Hidroterapi)

Suyun şifalı olduğu çok eskiden beri bilinmektedir. Özellikle kaplıcalar antik çağlarda şifa amaçlı kullanılırdı. Akad, Asur, Babil ve Roma dönemlerinde su tedavi amaçlı kullanırdı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bursa ve Edirne’de su sesiyle ruhsal hastalıklar tedavi ediliyordu. Günümüzde suyun tedavi edici özelliği bilimsel değer kazanmakta ve suyun her türlü tedavi edici özelliğinden yararlanılmaktadır. Suyun terapi amaçlı kullanımı her geçen gün daha da yaygınlaşmakta ve birçok üniversitede su terapi kürsüleri açılmaktadır.

Kaplıcaların birer şifa kaynağı olduğu ve her kaplıcanın iklim ve mineral özelliklerine göre çeşitli hastalıklara iyi geldiği belirtiliyor. Suyun insanın bedensel ve ruhsal sağlığını üzerinde çok fazla olumlu etkileri rapor edilmiştir. Suyun insan bedeni üzerindeki etkileri şöyle sıralanır:

Kan dolaşımını ve stres karşıtı hormonların sayısını artırır,

Dolaşım bozukluklarını düzeltir,

Metabolizmayı hızlandırır,

Migren kronik gibi ağrıları hafifletir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir,

Varisler üzerinde olumlu etkiye sahip,

Kas tutulmasına iyi gelir,

Romatizmaya bağlı oluşan ağrıları dindirir,

Sinir iltihabını iyileştirir vb.

Günlük yaşamda da suyun birçok olumlu etkileri görülmektedir. Örneğin, sabah banyo yapıldığında güne dinç başlanır, akşam yapılan banyo günün yorgunluğunu alır. Rahatlamak için ayaklar tuzlu suyla yıkanır. Basınçlı suyla masaj yapılarak kan dolaşımı hızlandırılır. Suda yüzmek insanın üzerindeki gerginliği ve stresi alır. Çocuklar, suyla oynamaya bayılırlar, annelerin karşı çıkmalarına rağmen, yakaladıkları her fırsata suyla oynarlar.  Bethooven beste yapmadan önce başını soğuk suya daldırırmış.

Su birçok ana tedavinin yanında yardımcı tedavi olarak kullanılmaktadır. Su terapide suyun katı sıvı ve gaz halleri kullanılmaktadır. Terapide kullanılan birkaç teknik şöyle sıralanır:

Suda yürüme,

Suda yüzme,

Basınçlı suyla masaj yapma,

Suyla yıkanma,

Buharda kalma,

Yüksek basınçlı buhar soluma,

Buzla masaj yapma,

Suyun içinde oturma,

Su içme vb.

Suda oturma, hemoroit ve varislerin tedavisinde; basınçlı su, kronik ağrıların hafifletilmesinde; buhar odaları ve saunalar, ağrılı adalelerin tedavisinde etkilidir. C.P’li çocukların kas ve eklem hareket yeteneğinin kazandırılmasında su terapi önemli bir komuna sahiptir. Sudan korkan ve suya karşı aşırı duyarlı olan otizmli çocuklar, su terapiden sonra suyu daha çok sevmekte ve el-yüz yıkamaktan ve banyo yapmaktan korkmamaktadırlar. Aşırı hareketli ve problem davranışları yoğun olan özel gereksinimli çocuklar, terapi sonrasında daha sakin olmakta ve problem davranışlarında ciddi azalma görülmektedir. Takıntılı davranışları terapi sırasında görülmemekte, terapi sonrasında ise daha az görülmektedir. Ayrıca uyku sorunu yaşayan bazı çocukların yüzmeden sonra derin uyudukları belirtilmektedir. Suda yüzen çocukların bedenleri üzerindeki kontrolü artmakta ve hareket yetenekleri artarak vücutlarını daha organizeli kullanabilmektedirler.

Özel gereksinimli çocukların motor gelişimleri çok zayıf olabilmektedir. Yüzdüklerinde bütün kasları sistematik çalıştığı için motor gelişimleri artmakta ve buna bağlı olarak motor becerilerinde artış görülmektedir. Ayrıca bu çocukların oyun becerileri de çok sınırlıdır, suya karşı ilgileri artıkça suda çeşitli oyunlar oynayarak bu becerilerini geliştirirler. Mutsuz ve huzursuz olan çocuklar suya girdiklerinde daha mutlu ve neşeli olabilmektedirler. Suyla temas eden çocukların beslenme alışkanlıklarında da düzelmeler görülmüştür. Suyun içinde ve sudan sonra öğrenmeye daha açık olabilmektedirler. Suya yüzmeyi başaran çocuğun özgüveni artmaktadır. Göz temasında ve dikkat sürelerinde artış olmakta, özbakım ve iletişim becerilerinde ilerlemeler olmaktadır. Suda normal çocuklarla bir arada bulundukları zaman sosyal becerileri de gelişir.

Gerek suda yüzmek, oynamak ve gerekse su sesini dinlemek hem sağlıklı hem de özel gereksinimli çocuklara olumlu katkılar sağlar; çünkü çocuklar kendilerini suda daha özgür hissederler. Su sesi onları fiziksel ve ruhsal açıdan rahatlatır. Yüzen çocukların fiziksel güçleri olumlu bir yöne kanalize edilerek saldırgan davranışları ve öfke krizleri önlenmiş olunur. Çocuğunu su terapiye götürme olanakları olmayan ebeveynler, evlerinde küçük havuzlar yaparak veya küvete su doldurarak çocuğun suyla etkileşim içine girmesine imkân verebilirler. Ayrıca çocuğa çok sık banyo yaptırarak suyun olumlu etkilerinden yaralanmasını sağlayabilirler. Sudan korkan ve suya karşı duyarlı olan çocuklar, adım adım suya alıştırılabilirler.

Suyun tedavi amaçlı kullanımı için, belli bir program çerçevesinde, uygulamanın yapılacağı ortamın su terapiye uygun olarak düzenlenmesi, özel nitelikli materyallerin bulunması ve uygulayıcıların eğitimli uzmanlar olması gerekir. Aksi durumda su ile yapılan uygulamalar, beklenen neticeyi vermeyebilir. Örneğin, terapi amaçlı kullanılan jakuzi, evde kullanılan jakuziye göre çok daha yüksek kalitede verim sağlar.

 

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam99
Toplam Ziyaret66190993
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat