BÜTÜN KONULAR
Üyelik Girişi
Site Haritası
Seminer Takvimi
YALNIZLIK ÜLKESİ

Oyunlar 4

TREN OYUNU.

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Sembolik oyun oynama, gruba uyma ve taklit etme becerilerini geliştirme.

Materyal: Düdük, uzun ve kalın bir ip.

Uygulama: Eğitimci veya zihinsel düzeyi yüksek olan bir çocuk lokomotif olur ve ipin bir ucunu sıkıca tutar. Diğer çocuklar, onun arkasında sıraya dizilir ve sağ elleriyle ipi tutarlar. Düdüğün çalmasıyla lokomotif, “cuf cuf” sesleri çıkararak hareket etmeye başlar, diğer çocuklar da takip eder.

Kayıp nesneyi bulma

Oyuncu Sayısı: Bireysel ve grup.

Amaç: Görsel belleği geliştirme, özgüveni arttırma, dikkat süresini arttırma.

Materyal: Farklı 4 nesne (Örn: Top, kalem, silgi, anahtarlık).

Uygulama: Çocuğun yapabilirlik düzeyine uygun sayıda nesne, çocuğun önüne konulur. Çocuğa, önündeki nesnelere dikkatlice bakması söylenir ve 4-5 saniye sonra gözlerini kapatması istenir. Nesnelerden biri alınır ve çocuğun göremeyeceği bir yere konulur ve gözlerini açması söylenir. Ardında önündeki nesnelere yeniden bakması ve olmayan nesneyi bulması istenir. Çocuk kayıp nesnenin ismini söylerse, pekiştirilir. Sırayla bütün çocuklarla oynanır.

Çocuklar, kayıp nesneyi bulmada ustalaştıkça nesne sayısı artırılarak zorlaştırılır. Oyun farklı renklerdeki aynı nesnelerle de oynanabilir. Örneğin, boya kalemleriyle farklı renklerdeki yap-boz parçalarıyla oynanabilir.

Meyveli domino oyunu

Oyuncu Sayısı: Grup.

Amaç: Görsel belleği geliştirme, dikkat süresini arttırma.

Materyal: Hazır olarak satılan hayvan veya meyve resimlerinden oluşan dominolar kullanılabileceği gibi aşağıda belirtilen biçimde hazırlanarak kullanılabilir. Kartondan 3x6 cm ebatlarında 21 kart kesilir. Kartlar ortadan ikiye ayrılacak şekilde kalın uçlu bir kalemle çizilir. Her bir tarafa kombinasyona uygun meyve veya hayvan resimleri yapılır/yapıştırılır. Resimlerin kombinasyonu şöyledir:

elma-çilek, elma-muz, elma-kiraz, elma-armut, elma-nar, elma-limon,

çilek-muz, çilek-kiraz, çilek-nar, çilek-armut, çilek-limon,

armut-muz, armut-nar, armut-limon, armut-kiraz,

limon-nar, limon-muz, limon-kiraz,

kiraz-muz, kiraz- nar,

nar-muz

Uygulama: Dominonun birkaç oynama biçimi var; ancak özel gereksinimli çocuklar için en uygun oynama biçimi şöyledir: Kartlar, çocuğun önüne yana yana dizilir. Kartlardan biri alınarak ortaya konulur. Kartın üzerindeki resimlerden birine uygun resim bulunarak yanına konulur ve bütün kartlar bitinceye kadar oyuna devam edilir. Çocuğun oyunu tam olarak kavraması belli bir süre alabilir.

Hafıza kartları oyunu

Oyuncu Sayısı: Bireysel.

Amaç: Görsel belleği geliştirme.

Materyal: Kartondan 5x5 cm ölçülerinde 8 çift oluşturmak için 16 kart kesilir. Çift kartların üzerine hayvan meyve veya başka nesnelerin resmi yapılır ve 8 çift kart oluşturulur. (Eşleme çalışmalarında kullanılan kartlarla da oynanabilir.)

Uygulama: İlk önce 4 çift (8 kart)’la oynanır. Çocuklar oyunda ustalaştıkça kart sayısı arttırılır.  Kartların resimli tarafları yere bakacak şekilde ikişerli sıra halinde yan yana dizilir. Birinci çocuk, rastgele veya sırayla iki kart açar, eğer kartlar birbirinin eşiyse kartları alır ve tekrar diğer kartları açma hakkı kazanır. Farklı kartlar çıkarsa, iki kartı kapatır ve sıra diğer çocuğa geçer. Bütün kartların eşi bulununcaya kadar oyuna devam edilir. Oyun bittikten sonra en çok kartı toplayan çocuk oyunu kazanır.

Hayvan taklitleri

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Taklit etme, tahmin etme, empati kurma gibi becerileri geliştirme.

Materyal: Kalem, kağıt.

Uygulama: Çocuklara sevdikleri herhangi bir hayvanı düşünmeleri söylenir. Hayvanın sesini ve yürüyüşünü düşünmeleri ve onun gibi olmayı hayal etmeleri istenir. Sonra birer kağıt parçası ve kalem verilir. Çocuklar düşündükleri hayvanın ismini ve kendi adlarını yazarak eğitimciye verir.  Uygulama aşamasında çocuklar daire biçiminde otururlar. Eğitimcinin seçtiği bir çocuk dairenin içine girerek, ses çıkarmadan kendi hayvanı gibi yürür. Diğer çocuklar da bu yürüyüşün hangi hayvana ait olduğunu bulmaya ve söylemeye çalışırlar. Hayvanın ismi doğru söyleninceye kadar tahminler devam eder. Eğer bu süreç uzarsa eğitimci ipuçlarıyla çocuklara yardım etmeye çalışır. Her çocuk sırayla kağıda yazdığı hayvanının yürüyüşünü taklit ederek oyuna katılır.

Nesne eşleştirme

Oyuncu Sayısı: Bireysel ve grup

Amaç: Dikkat arttırma, hafıza güçlendirme, kavram öğretimini destekleme.

Materyal: 5 çift nesne (2 misket, 2 mandal, iki çorap vb.)

Uygulama: Çocukla karşılıklı veya yan yana, yerde veya masada oturulur. Nesneler çocuğun önüne bırakılır ve çocuğun nesnelere birkaç dakika bakmasına ve nesneleri eline almasına izin verilir. Sonra çocuktan elini nesnelerden çekmesi istenir. Her nesneden birer tane alınarak bir kenarda alt alta gelecek biçimde dizilir. Çocuğa birinci sıradaki nesne gösterilerek, “Bunun aynısını bul, yanına bırak” denilir. Olumlu tepkide bulunursa “aferin” denilir. Yanlış nesneyi verirse, doğru nesneyi bulması için ipucu verilir.

Eşini bul 

Oyuncu Sayısı: Bireysel ve grup.

Amaç: Dikkat arttırma, hafıza güçlendirme, kavram öğretimini destekleme.

Materyal: 5 çift nesne.

Uygulama: Çocukla karşılıklı veya yan yana, yerde veya masada oturulur. Nesneler çocuğun önüne bırakılır ve çocuğun nesnelere birkaç dakika bakmasına ve nesneleri eline almasına izin verilir. Sonra çocuktan elini nesnelerden çekmesi istenir. Nesneler karıştırılır. Bir nesne alınarak çocuğa gösterilir ve şöyle söylenir: “Bunun aynısını bul.” Çocuk doğru tepkide bulunursa, aferin denilir ve eşi bulunan nesne ayrı bir yere bırakılır. Başka bir nesne alınır ve “Aynısını bul” diye yeni bir yönerge verilir. Diğer nesneler de aynı şekilde buldurulur. Eşini bulamadığı nesneler geri bırakılır ve başka bir nesne alınır.

Top savaşı

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: İnce ve kaba motor gelişimini destekleme

Materyal: Her oyuncu için 10 adet yumuşak ve küçük top, geniş bir alan, tebeşir.

Uygulama: Çocuklar aralarında 3 metre mesafe olacak biçimde karşılıklı durur veya oturur. Her çocuğun çevresine tebeşirle bir metre çapında daire çizilir. Çocuklardan biri karşısındaki çocuğa belli aralıklarla topları atarak vurmaya çalışır. Kendisine top atılan çocuk, içinde bulunduğu dairenin dışına çıkmamak koşuluyla toplardan kaçmaya çalışır ve topların kendisine çarpmaması için çabalar. Çocuğa isabet eden bütün toplar sayılır ve kaydedilir. Bütün çocuklar sırayla oynar ve oyunun sonunda kendisine en az top çarpan çocuk oyunu kazanır.

Hayvan taklitleri

Oyuncu Sayısı: Bireysel ve grup.

Amaç: Hayvanları tanıma, taklit yeteneğini geliştirme.

Materyal: Taklit edilecek hayvan resimleri.

Uygulama: Taklit edilecek hayvanların resimleri sırayla çocuğa gösterilerek seslerini çıkarması istenir. Öneğin;

İnek; mö mö

Koyun; me me

Kedi; miyav

Köpek; hav hav

Tavuk; gıt gıt gıdak

Horoz; ü ürüü üüü

Ördek; vak vak

Kuş; cik cik

Eşek; ai ai ai

Hayvan sesleri taklit edildikten sonra yürüyüş taklitleri yapılır. Yürüyüş taklitleri sırasında, taklidi yapılan hayvanın sesi de çıkartılır.

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam142
Toplam Ziyaret66133200
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar27.357527.4671
Euro29.010129.1264
Hava Durumu
Saat