BÜTÜN KONULAR
Üyelik Girişi
Site Haritası
Seminer Takvimi
YALNIZLIK ÜLKESİ

Oyunlar 7

Mendil kimde

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Dikkatli olabilme ve hızlı hareket edebilme.

Materyal: Mendil, CD, CD çalar veya herhangi bir müzik çalar.

Uygulama: Çocuklar daire şeklinde oturur. Müzik çalmaya başlar. Çocuklardan birine mendil verilir, o da mendili yanındakine verir. Mendili alan her çocuk aceleyle yanındakine verir. Müzik kesilince mendil kimde kalırsa, o oyundan çıkar. Müzik yeniden başlar ve oyunda bir kişi kalıncaya kadar oyuna devam edilir. Birinci olan çocuk ödüllendirilir.

Sürünerek yarışma.

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Sürünmeyle ilgili koordinasyonu geliştirme, rekabet düşüncesini destekleme.

Materyal: Halı veya çimli alan, her oyuncu için ortalama 30 cm genişliğinde, 2 metre uzunluğunda kumaş, ip.

Uygulama: Kumaş, çocukların ayak bileklerinden başlanarak dizlerinin üst kısmına kadar sarılır ve bacakların bağımsız hareket etmesi engellenecek biçimde ve sıkıca bağlanır. Alanının genişliğine bağlı olarak yarış mesafesi 4-6 metre olarak belirlenir. “Başla” komutuyla çocuklar, kollarından destek alarak sürünmeye ve varış noktasına doğru ilerlemeye başlarlar. Varış noktasına ilk ulaşan çocuk oyunu kazanır.

Zıplayarak yarışma

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Zıplama ile ilgili koordinasyonu geliştirme, rekabet düşüncesini destekleme.

Materyal: Her oyuncu için ortalama 30 cm genişliğinde, 2 metre uzunluğunda kumaş, ip.

Uygulama: Kumaş, çocukların ayak bileklerinden başlanarak dizlerinin üst kısmına kadar sarılır ve bacakların bağımsız hareket etmesi engellenecek biçimde ve sıkıca bağlanır. Alanının genişliğine bağlı olarak yarış mesafesi 4-6 metre olarak belirlenir. “Başla” komutuyla çocuklar, zıplayarak varış noktasına doğru ilerlemeye başlarlar. Varış noktasına ilk ulaşan çocuk oyunu kazanır.

Top atma ve tutma

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Atma ve tutma ile ilgili koordinasyonu geliştirme, rekabet düşüncesini destekleme.

Materyal: Oyuncu sayısının yarısı kadar futbol topu.

Uygulama: Çocuklar iki gruba ayrılır, her iki grup karşılıklı olarak durur ve aralarında 3 metre mesafe bırakılır.  Toplar ilk gruptaki çocuklara verilir. Onlar da topu karşılarındaki çocuklara geri atarlar. Böylece çocuklar birbirlerine karşılıklı topu atıp tutarlar.

Topları sepette Atma

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: El-göz ve atma ile ilgili koordinasyonunu geliştirme, sayı kavramını ve rekabet düşüncesini destekleme.

Materyal: Orta büyüklükte bir sepet veya kutu, 10 adet tenis topu.

Uygulama: Sepet çocuğun yaklaşık 2 metre uzağına bırakılır ve toplar sırayla çocuğa verilir. Çocuk topları atarak sepetin içine sokmaya çalışır. 10 atışın sonunda sepetteki toplar sayılarak bir kağıda yazılır. Bütün çocuklar sırayla oyuna katılır ve en çok topu sepete sokan çocuk oyunu kazanır.

Elleri üzerinde ilerleme

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Psikomotor gelişimini destekleme, işbirliği ve rekabet düşüncesini geliştirme.

Materyal: Halı veya çim zemin, çocuk.

Uygulama: Çocuk yüz üstü uzanır, sonra emekleme pozisyonunu alır. Kendisinden büyük ve güçlü bir çocuk ayaklarından tutarak kaldırır. Çocuk, elleri üzerinde ilerlemeye çalışır ve yoruluncaya kadar ilerlemeyi sürdürür. Sonra sıra bir başka çocuğa geçer.

Oyunun ikinci aşamasında çocuklar yarıştırılır. Yarış mesafesi 3 metre olarak belirlenir. Çocuklar, “başla” komutuyla hareket ederler. Varış noktasına ilk ulaşan ikili oyunu kazanır.

Çiçek ve bahçıvan

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Taklit etme, empati kurma gibi becerileri geliştirme, sorumluluk duygusunu destekleme, işbirliği yapmayı sağlama.

Materyal: Çocuklar, çiçek resimleri

Uygulama: İkişerli gruplar oluşturulur. Çocuklardan biri A, diğeri de B olur. A olanlar sevdikleri bir çiçeğin ismini söyleyerek bedenleriyle o çiçeğin biçimini alırlar.  B olanlar ise, çiçeklerin bakımını yapan, onları sulayan, budayan, koruyan ve onlarla konuşan birer bahçıvan olurlar. Bakım süreci ortalama 2 dakika sürer. Sonra B olanlar çiçek, A olanlar ise bahçıvan rolüne girerler.

HAYALİ HENTBOL OYUNU

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Hayal etme, takip etme, işbirliği yapma gibi becerileri geliştirme, dikkat süresini arttırma, psikomotor gelişimi destekleme.

Materyal: Hayali hentbol topu.

Uygulama: Çocuklar oyun alanında daire biçiminde otururlar. Eğitimci elinde bir hentbol topu olduğunu söyleyerek çocuklardan birine atar. Çocuk kendisine gerçek bir top atılmış gibi davranarak topu yakalar. Sonra topu var gücüyle ismini söylediği bir arkadaşına atar. İsmi söylenen çocuk kendisine atılan topu yakalar ve bir başka arkadaşının ismini söyleyerek topu ona gönderir. Oyun bir süre devam ettirilir. Sonra eğitimci topu alarak uygun bir yere bırakır.

HAYALİ FUTBOL OYUNU

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Hayal etme, takip etme, işbirliği yapma gibi becerileri geliştirme, dikkat süresini arttırma, psikomotor gelişimi destekleme.

Materyal: Hayali mavi bir futbol topu.

Uygulama: Çocuklar oyun alanında daire biçiminde dururlar. Eğitimci ayağının altına bir top varmış gibi durur ve çocuklara ayağının altında mavi bir futbol topunun olduğunu söyleyerek çocuklardan birine “mavi” diyerek atar. Çocuk kendisine atılan topu ayağıyla yakalar ve topu yakalamaya hazır bir arkadaşına “mavi “diyerek topu atar. Oyun bir süre daha devam ettirilir, sonra eğitimci topu alarak uygun bir yere bırakır. Bu oyundaki en önemli ilke topu atan çocuk, topu bir başkasına atmadan önce “mavi” diyerek topun rengini söylemesidir.

Doğadan bir tablo

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Taklit etme, işbirliği yapma gibi becerileri geliştirme, anlama ve kavrama düzeyini arttırma.

Materyal: Kağıt, kalem, küçük bir torba.

Uygulama: Eğitimci çocuk sayısı kadar kağıt parçasına şöyle cümleler yazar:

“Ben fırtına gibi eseceğim.”

“Ben büyük bir ağaç olup sallanacağım.”

“Ben coşkun bir nehir gibi akacağım.”

“ Ben bir kurt olup uluyacağım”

Sonra kağıtları katlayıp torbaya koyarak karıştırır ve her çocuğa bir kağıt almasını söyler. Kağıdı alan çocuk, kağıttaki cümleyi okuyarak oyun alanına (sahne) geçer ve kağıttaki cümleye uygun davranışlar sergiler, kağıttaki rolü canlandırmaya çalışır. Örneğin, kağıdında “Ben coşkun bir nehir gibi akacağım.” cümlesi yer alan çocuk sahnede ellerini kollarını sallayarak ve akan su sesi çıkararak nehir rolüne girer.

Yağ satarım, bal satarım

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Dikkatli davranma, koşma ile ilgili koordinasyonu geliştirme, gruba eşlik etme, kurallara uyma.

Materyal: Mendil, “Yağ satarım, bal satarım” şarkısı.

Uygulama: Çocuklar, oyun alanında daire biçiminde dizleri üzerinde otururlar. Çocuklardan biri gönüllü ebe olur, mendili alır ve dairenin etrafında koşmaya başlar. Oturan çocuklar koro halinde “yağ satarım bal satarım” şarkısının şu kısmını söyleyerek el çırparlar. “Yağ satarım, bal satarım, ustam ölmüş ben satarım, arkasına bakana dayak atarım.”  Şarkının hemen bitiminde mendili fark ettirmeden oturan çocuklardan birinin arkasına bırakır. Bunu gören diğer çocuklar, arkasına mendil bırakılan çocuğu uyarmak için şarkının “Zambak zumbak dön arkana iyi bak” sözlerini daha hızlı ve gür bir sesle söylemeye, ellerini daha hızlı çarpmaya başlarlar. Çocuk mendilli alır ve koşarak ebeyi yakalamaya çalışır. Bu arada diğer çocuklar “Tavşan kaç, tazı tut,” diyerek oyuna heyecan katarlar. Ebe, yakalanmadan mendili arkasına bıraktığı çocuğun yerine oturursa, tekrar ebe olmaktan kurtulur ve yeni ebe arkadaşı olur.

Meyve koparma

Oyuncu Sayısı: Bireysel ve grup.

Amaç: Eşleme yapabilme, zıplamayla ilgili koordinasyonu geliştirebilme.

Materyal: Gerçek ebatlarına yaklaşık büyüklükte kartondan kesilmiş meyveler (elma, armut, muz), üç kutu, 3-4 metrelik bir ip. 

Uygulama: Uzun ip karşılıklı iki duvara asılır veya iki kişi tarafından tutulur. Meyveler ipe asılır. Her meyveden bir örnek kutuların üzerine yapıştırılır. Çocuklar, müzik eşliğinde zıplayarak meyveleri koparır ve kopardıkları meyveleri uygun kutulara koyarlar. Tüm meyveler koparılıp kutulara konulduktan sonra, kontrol edilir. Yanlış kutuya konulan meyveler varsa çıkarılıp, yerine konulur. 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam196
Toplam Ziyaret66191090
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat