BÜTÜN KONULAR
Üyelik Girişi
Site Haritası
Seminer Takvimi
YALNIZLIK ÜLKESİ

Oyunlar 8

Meyve toplama

Oyuncu Sayısı: Bireysel ve grup.

Amaç: Eşleme yapma, toplama ile ilgili koordinasyonu geliştirebilme.

Materyal: Gerçek ebatlarına yaklaşık büyüklükte kartondan kesilmiş meyveler (elma, armut, muz), üç kutu. 

Uygulama: Meyveler yere serilir. Kutuların üstüne birer meyve yapıştırılır ve her çocuğa bir kutu verilir. Çocuk, müzik eşliğinde kendi kutusuna uygun meyveleri toplar. Bütün meyveler toplanınca kutulardaki meyveler çıkartılır. Kutusundaki meyveyle eş olanları toplayan çocuklar alkışlanır. Doğru meyveyi en çok toplayan çocuk ödüllendirilir.

Kum torbalarını atma, tutma

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Tutma ve atmalarla ilgili koordinasyonu geliştirebilme, dikkat etme.

Materyal: Ağız kısmı dikilmiş veya sıkıca bağlanmış, yaklaşık 1 kilogram ağırlığında 7 adet kum torbası.

Uygulama: Çocuklar oyun alanında birer metre arayla tek sıra halinde ve yan yana dizilirler. Kum torbaları sıranın başındaki çocuğun yanında üst süte konulur. Çocuk birer torba alarak yanındaki arkadaşına atar, torbayı tutan çocuk ise yanındakine atar. Bütün torbalar elden ele atılarak en sondaki çocuğa ulaşır, o da aldığı torbaları yanına koyar. Sonra torbaları tek tek alarak arkadaşına geri atar. Böylece torbalar eski yerine ulaşır. Atma sırasında yere düşen torbalar alınmaz. Düştüğü yerde kalır.

Şekillere zıplama

Oyuncu Sayısı: Bireysel.

Amaç: Kavram öğretimini destekleme, zıplamayla ilgili koordinasyonu geliştirebilme, dikkat süresini arttırma.

Materyal: Kırmızı, mavi, sayı, yeşil fon kartonlarından yapılmış, kenar uzunlukları 30 santimetre olan birer adet kare, üçgen, daire ve yıldız şekilleri.

Uygulama: Şekiller belli aralıklarla oyun alanına konur. (Şekiller çocukların birinden diğerine zıplayabilecekleri yakınlıkta olmalıdır.) Çocuklar sırayla oyuna alınır. Şekillerin yanında hazır bekleyen çocuk, “kare” denildiğinde zıplayarak karenin üstüne gider; “üçgen” denildiğinde kareden üçgene doğru zıplar. Böylece bütün şekillere zıplaması sağlanır.

Renkli Şekillere zıplama

Oyuncu Sayısı: Bireysel.

Amaç: Kavram öğretimini destekleme, zıplamayla ilgili koordinasyonu geliştirebilme, dikkat süresini arttırma.

Materyal: Mavi, yeşil, kırmızı ve sarı fon kartonlarından yapılmış kenar uzunlukları 30’ar santimetre olan kare, üçgen ve daire.

Uygulama: Şekiller belli aralıklarla oyun alanına konur. (Şekiller çocukların birinden diğerine zıplayabilecekleri yakınlıkta olmalıdır.) Çocuklar sırayla oyuna alınır. Şekillerin yanında hazır bekleyen çocuk, “Sarı üçgen” dendiğinde zıplayarak sarı üçgenin üstüne gider; “mavi kare” denildiğinde sarı üçgenden mavi kareye doğru zıplar. Böylece bütün şekillere zıplar. Yanlış tepki durumunda ipuçlarıyla istenilen kareye zıplaması sağlanır.

Yapraklarla etkileşim

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Tensel ve işitsel uyaranlara uygun tepkiler verme, bedensel farkındalığı arttırma, işbirliği yapma, özgür hareket etme, psikomotor gelişimi destekleme

Materyal: Dökülmüş sonbahar yaprakları.

Uygulama: Sonbaharda dökülmüş ağaç yaprakları çocuklarla birlikte toplanır ve uygun bir yerde bir araya getirilir. Çocuklara, yaprakların üzerinde istedikleri gibi hareket edebilme olanağı verilir. Kimi koşar, kimi zıplar, kimi emekler, kimi yuvarlanır... Etkinlik bir süre böyle devam eder. Sonra çocuklar yaprakları havaya saçmaya, birbirlerine atmaya başlarlar. (Hava sıcaklığı ve ortam uygunsa, çocukların çıplak ayak ve kollarla oyuna katılmaları sağlanır.)

FIŞ FIŞ KAYIKÇI

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Ritim duygusunu geliştirme, birlikte hareket etme, psikomotor gelişimi destekleme

Materyal: “Fış fış kayıkçı” şarkısı.

Uygulama: Çocuklar ikişerli gruplar oluşturacak biçimde karşılıklı yere otururlar. Bacaklarını açarak el ele tutuşurlar. Hep bir ağızdan “Fış fış kayıkçı” şarkısını söyleyerek şarkıya uygun ritimle ileri geri sallanırlar.

Fış fış kayıkçı,

Kayıkçının küreği,

Hop hop eder yüreği,

Akşama fincan böreği,

Yusuf yesin çöreği.

Sandalye kapmaca

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Hızlı davranmayla ilgili koordinasyonu geliştirme, rekabet düşüncesini geliştirme, psikomotor gelişimi destekleme

Materyal: Çocuk sayısından bir eksik sandalye, CD çalar, müzik CD’si.

Uygulama: Sandalyeler oyun alanında geniş bir daire oluşturacak ve oturma yerleri dışarıya bakacak biçimde yerleştirilir. Çocuklar bu dairenin içine girerek müzikle birlikte dans etmeye başlarlar. Eğitimci müziği kapatınca her çocuk en yakınındaki sandalyeye oturur. Sandalye bulamayıp ayakta kalan çocuk oyundan çıkarılr ve bir sandalye oyun alanından kaldırılır. Müzik yeniden başlar ve tek çocuk kalıncaya kadar oyuna devam edilir. Oyunu kazanan çocuk ödüllendirilir.

İsim yazma

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Düşünme yeteneğini ve hafızasını destekleme.

Materyal: Kağıt, kalem.

Uygulama: Oyuna başlamadan önce biraz ısınma çalışması yapılır. Çocuklardan “B” harfiyle başlayan isimleri söylemeleri istenir. Ardından “D” harfiyle başlayan isimler söyletilir. Sonra herkesin kendi kağıdına “M” harfiyle başlayan isimleri yazması için yönerge verilir ve 2 dakika süre tanınır. Sürenin bitiminde çocuklar sırayla yazdıkları isimlerin sayısını söyler ve isimleri sesli olarak okurlar. En çok isim yazan çocuk birinci olur. Oyun herhangi bir harfle başlayan eşya isimleriyle zenginleştirilebilir.

Kim yok

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Düşünme yeteneğini ve hafızasını destekleme, çevresiyle ilgili farkındalığı arttırma, arkadaşlarını daha iyi tanıma.

Materyal: Göz kapatma bandı.

Uygulama: Çocukların gözleri göz bandıyla kapatılır. Çocuklardan biri sessizce dışarı çıkartılır. Öğrencilerin gözlerini açmaları söylenir ve arkadaşlarından hangisinin dışarı çıkartıldığı sorulur. Doğru yanıtı veren çocuk alkışlanır ve dışarı çıkarılan çocuk içeri çağrılır. Diğer çocuklar da sırayla dışarı çıkartılarak oyuna devam edilir. Çocuklar, kimin dışarı çıkarıldığını bulmakta zorlandıkları zaman, dışarı çıkarılan çocukla ilgili ipuçları verilir.

Müzik aletlerini seslerinden tanıma

Oyuncu Sayısı: Bireysel ve grup

Amaç: İşitme duyusunu geliştirme, dikkat süresini arttırma, müzik aletlerini tanıma.

Materyal: Flüt, zil, marakas, melodika, darbuka vb. müzik aletleri.

Uygulama: Müzik aletleri tek tek çalınarak isimleri söylenir ve çocukların aletleri ellerine almalarına, çalmalarına olanak verilir. Sonra çocuklardan birine arkasını dönmesi söylenir. Çocuk arkasına dönünce, aletlerden biri çalınır ve çocuğa arkasını dönüp, sesi çıkarılan aletin hangisi olduğunu bulması söylenir. Çocuk çalınan aletin ismini söyler veya aleti gösterirse alkışlanır. Diğer çocuklar da sırayla etkinliğe alınır.

Nesneleri seslerinden tanıma

Oyuncu Sayısı: Bireysel ve grup

Amaç: İşitme duyusunu geliştirme, dikkat süresini arttırma, çevresindeki nesnelerin seslerini tanıma.

Materyal: Tencere, cam kavanoz, gazete, tahta parçası vb. nesneler ve göz kapatma bandı.

Uygulama: Nesneler masanın üzerine konulur. Kurşun kalemle hepsine vurularak sesleri dinletilir. Çocuklardan birinin gözleri bantla kapatılır ve nesnelere kalemle vurularak şöyle denilir: “Bu neyin sesi?” Çocuk doğru yanıtı verirse “aferin” denilerek diğer nesneye geçilir. Böylece bütün nesnelerin seslerini tanıması sağlanır. Diğer çocuklar da sırayla etkinliğe katılır.

Bacaklarının arasından topu geçirme

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Dikkatini arttırma, atma ve tutma ile ilgili koordinasyonu geliştirme, işbirliği yapma.

Materyal: Bir adet basketbol topu.

Uygulama: Çocuklar, arka arkaya geçerek tek sıra halinde bacaklarını açarlar. Sıranın önündeki çocuk elindeki topu bacakları arasından geçirerek arkasındaki arkadaşına verir. O da aldığı topu arkasındakine aktarır. Topu en son alan çocuk, topu alıp sıranın başına geçer ve oyunu aynı şekilde sürdürür. Bütün çocuklar, sıranın başına geçinceye kadar oyuna devam edilir.

BAŞININ ÜZERİNDEN TOPU AKTARMA

Oyuncu Sayısı: Grup

Amaç: Dikkatini arttırma, atma ve tutma ile ilgili koordinasyonu geliştirme, işbirliği yapma.

Materyal: Bir adet basketbol topu.

Uygulama: Çocuklar, arka arkaya geçerek tek sıra oluştururlar. Sıranın önündeki çocuk elindeki topu başının üstünden geçirerek arkasındaki arkadaşına verir. O da aldığı topu aynı şekilde arkasındaki arkadaşına aktarır. Topu en son alan çocuk, sıranın başına geçer ve oyunu aynı şekilde sürdürür. Bütün çocuklar, sıranın başına geçinceye kadar oyuna devam edilir.

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam90
Toplam Ziyaret66190984
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat