BÜTÜN KONULAR
Üyelik Girişi
Site Haritası
Seminer Takvimi
YALNIZLIK ÜLKESİ

Sömürü Odaklı Tedavi Yöntemleri

Ülkemizde ne yazık ki, bilimsellikle hiçbir bağlantısı olmayan tedavi yöntemleri basın yoluyla kolayca tanıtılabilmektedir. Bu tanıtımlar, reklâm boyutunda verilse bile etiğe aykırı olabilirken, televizyon kanallarının ana haberlerinde ve gazetelerin ilk sayfalarında bilimsel yöntem olarak sunulması çirkinliktir. Birçok basın kuruluşu, malzeme bulmanın rahatlığıyla haberin kaynağını araştırmadan ve verdiği haberin sonucunu hesaba katmadan eline geçen verileri yayınlar. “Otizm tarihe karışıyor, hiperaktivite 5 seansta bitiyor, suyla gelen mucize, yunuslar bilimin yapamadığını yaptı” vb onlarca söz, binlerce ailenin boş yere umutlanmasına, büyük oranda gereksiz yere para harcamasına ve son olarak derin bir hayal kırıklığı yaşamasına yol açar.

Çinko eksikliğinin dikkat kalitesini düşürdüğü ve dikkati azalttığı doğrudur. Ancak yapılan çalışmalarda çinkonun sonradan takviye edilmesi dikkat sorununu çözememektedir. Benzer bir durum otistik çocuklar için geçerlidir. Otistik çocuklarda ağır metal olduğu söylenilmekte ve bu metallerin dışarı atılması için birçok kimyasal ilaç kullanılır. Ancak bu ağır metallerin otistik çocukların vücutlarından atılması otizmi ortadan kaldıramamaktadır. Belki bu süreçte yapılan işlemler çocuğa zarar bile vermektedir.

Başta glüten/kazein diyeti olmak üzere birçok diyet önerilmekte ve otizmin tedavisinde birincil derecede etkili olduğu ileri sürülmektedir. Aynı zamanda vitamin takviyesini öngören tedavi yaklaşımları da bulunmaktadır. Özellikle bu çocukların hayatta zevk aldıkları şeylerin başında beslenme gelir, aynı şey bizim için de geçerli değil midir? Bu çocukları, çok sevdikleri yiyeceklerden mahrum bırakmakla onlara acı vermiş olmaz mıyız? Bazen şöyle bir savunma yapılır: “Diyetten sonra çocuğun hareketlerinde azalma oldu.” Çocuğun hareketlerindeki azalma çocuğun iyileştiğini göstermez; çünkü çocuğa enerji veren bütün yiyecekler kesilmiştir, dolayısıyla çocuğun bu tepkisi son derece doğaldır.

Söz konusu tedavi yaklaşımlarının bilimsel dayanakları bulunmamaktadır. Bir tedavi yöntemini gönül rahatlığıyla önerebilmek için öncelikle bilimsel dayanaklarının olup olmadığına bakmak lazım. Bu anlamda en güvenilir bilgileri öncelikle sağlık bakanlığının kaynaklarından, sonra dünya sağlık örgütünün verilerinden alınabilir. Her ne kadar bu kurumların güvenli olmadığı ve yayınlarının bir kısmımın taraflı ve yanıltıcı olduğu ileri sürülse de, bu kurumlara güvenmekten başka çaremiz yoktur.   

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam122
Toplam Ziyaret66191016
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat