BÜTÜN KONULAR
Üyelik Girişi
Site Haritası
Seminer Takvimi
YALNIZLIK ÜLKESİ

Motor Becerileri

Otistik çocukların bedensel gelişimlerinde ve dış görünüşlerinde herhangi bir anormallik görülmez, hatta oldukça sevimli görünürler; fakat motor becerilerinde normal çocuklara göre gecikmeler olur. Oturma, emekleme ve yürüme becerilerini normalden geç kazanırlar.

Sağlıklı bebek, çevresinde gördüğü her şeyi ağzına götürür, yere vurur, kırmaya çalışır. Daha yukarılarda gördüğü nesnelere yetişmek için duvara tutunarak yürür, masaya tırmanmaya çalışır, sehpanın üstüne çıkar, yeni şeyler keşfetmek için emekleyerek odadan odaya geçer. Konuşmaya geçmeden önce ağlayarak, (aa, da, ba, ee vb) anlamsız sesler çıkararak, gülerek konuşma öncesi hazırlığı tamamlar. On ikinci aya kadar birçok beceriyi taklit yoluyla kazanır. Böylece hem küçük hem de büyük kasları gelişir. Otistik bebeğin çevresine olan ilgisi çok az olduğu için, büyük kasları ve özellikle küçük kasları gerekli gelişmeyi göstermez. Bu nedenle otistik çocuk yeteri kadar beceri edinemez. Yazı yazma, belli sınırlar içinde boyama yapma, makasla kâğıt kesme, ipe boncuk dizme gibi küçük motor becerileri yeterince gelişmez.

Konuşmayla beraber, ağız ve ağız çevresindeki kaslarda hareketlilik olur, aynı hareketlilik çiğneme sırasında da gerçekleşir. Otistik çocukta konuşma görülmediği için ağız kasları yeterince gelişmez. Ayrıca ağız kaslarının gelişimini büyük oranda sağlayan çiğneme hareketi de görülmez; çünkü bu çocukların bir bölümü çiğnemeyi gerektiren taneli yiyecekleri yemezler. İleriki yaşlarda konuşmaya başladıklarında veya konuşmaya zorlandıklarında, kısa kelimeleri zor anlaşılır biçimde söyledikleri, uzun kelimeleri de söyleyemedikleri görülmektedir.

Koşma, yürüme ve topa vurma gibi büyük motor becerilerde sağlıklı bir çocuk gibi davranırlar. Ancak bazılarının farklı bir görünüm sergiledikleri görülür. Örneğin, ya çok hızlı ya da çok yavaş yürür, kimi hafif yan yürürken, kimi de öne doğru eğik yürür. Kimi yaşamının ilk yıllarında, kimi de yaşam boyu ayakuçlarına basarak yürür; ancak bu yürüyüş biçimi çok nadir görülür. Bir kısmı, yürürken ve koşarken kollarını çapraz sallamayı beceremez veya çok geç öğrenir. Çocukların bir bölümü de tutarsız kas becerilerine sahiptir. Örneğin, çok iyi yürüyen ve koşan çocuk merdivenleri iyi çıkamaz ve zıplayamaz, güzel yazı yazan çocuk iri boncukları bile ipe geçiremez, el becerilerinde başarılı iken düzgün yürüyemez vb.

Tekrarlayıcı davranışlarından dolayı bedenlerindeki kasların bir kısmı çok güçlü olabilirken, diğer kısımları zayıf kalabilir. Örneğin, Cem yalnız kaldığında kalemi ritmik hareketlerle sol parmakları arasında çevirdiği için sol eli, sağ eline göre daha güçlüdür.

 

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam141
Toplam Ziyaret66191035
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat