BÜTÜN KONULAR
Üyelik Girişi
Site Haritası
Seminer Takvimi
YALNIZLIK ÜLKESİ

Duyusal Özelikler ve Sorunlar

İşitsel Özellikler

 

İşitme duyusu daha anne karnında oluşur. Yüksek seslere karşı bebeğin el ve kollarında hareketlilik gözlenirken, birkaç kez dinletilen müziğe ve annenin sesine karşı kalp atışında değişimler görülür. Doğumdan sonra annesinin sesini diğer seslerden ayırt ederken, üçüncü ve dördüncü aydan itibaren, motor gelişimine bağlı olarak sesin kaynağına yönelir. Otistik çocuklar, seslere karşı farklı tepkiler vermelerine karşın, genel olarak tepkisizdirler. Öyle ki, bebeklik döneminde sese karşı tepkisizliklerinden dolayı, ana baba çocuğun işitme engelli olduğunu düşünür ve çocuğu doktora götürür. Yapılan testlerde işitmesinde herhangi bir sorun olmadığı görülür. Çocukluk döneminde de seslere karşı duyarsızlıkları devam eder. İsmi defalarca söylendiği halde dönüp bakmaz. Yanı başında bomba bile patlasa bir şey olmamış gibi tepkisiz durur. Yüksek sesler karşısında kulaklarını kapatan çocuklar da vardır. 

Otistik çocukların seslere tepkileri, komutlara cevap vermeleriyle, yani iletişim becerileriyle aynı doğrultudadır. İyi iletişim kuran çocuklar, seslere karşı anlamlı tepkiler verirken, iletişim kurmada fazla başarı gösteremeyen çocuklar ya tepkisiz kalırlar ya da anlamsız tepkiler verirler. Kimi çocuk elindeki nesneyle çevresindeki masa, dolap, kapı vb cisimlere vurarak çıkan sesi zevkle dinleyebilir. Kimi çocuk ise, müziğe karşı oldukça duyarlıdır ve müzik dinlemekten büyük keyif alır. Örneğin, Buse, bütün müzik çeşitlerini zevkle dinler ve dinlediği her parçayı hafızasına alır; ama Oğuzhan, yirmi şarkı içinde birini tercih eder ve defalarca dinler. Şarkıyı yeniden dinlemek istediğinde sadece şarkının ismini söyler ve tek bir mısra bile mırıldanamaz.

 

Görsel Özellikler

 

Bebek doğumdan hemen sonra görmeye başlar, özellikle parlak cisimleri fark eder. Görmeyi sağlayan sinir yolları yeterince gelişmediği için uzak nesneleri göremez. İlk bir ay içinde kendisine yaklaştırılan cisimleri görmek için yavaş yavaş bakışlarını değiştirir. Hareket halindeki varlıkları ikinci, üçüncü aydan sonra gözleriyle takip eder ve çevresine daha anlamlı bakmaya başlar. Kısa da olsa göz teması kurabilir. Büyümeye paralel olarak görme mesafesi ve odaklanma süresi artar.

Otistik çocukta bebeklikten itibaren göz teması ya çok az görülür ya da hiç görülmez. Çocuk büyüdükçe göz teması süresi artar; ancak istenilen sürede değildir. Normal bir çocuk uzun süre karşısındaki kişinin gözlerine bakarken, otistik çocuk bakışlarını hemen kaçırır. Çevresindeki hareketsiz nesnelere ve insanların yüzüne bakmaz. Birçok otistik çocuk göz teması kurar; ama bakışlarında boşluk ve manasızlık vardır. Sanki karşısındaki kişi saydam bir nesneymiş gibi uzaklara bakar.

Lansdown bu konudaki rahatsızlığını şöyle ifade ediyor: En zor şeylerden biri insanların yüzüne bakmak. Kendimi bu konuda zorluyorum ve en çok 1 saniye bakabiliyorum. Daha uzun zaman bakınca, onlara bakmaktan ziyade, bakışlarımın onları delip geçtiğini söylüyorlar. İnsanlar benim onlara bakmakta ne kadar zorluk çektiğimi tahmin edemezler. Göze bakmak beni korkutuyor ve iç huzurumu bozuyor. Psikiyatristim insanların yüzüne bakmamamın onlarla ilgilenilmediği anlamına geldiğini veya doğruyu söylemediğim olarak algılandığını söylüyor. İnsanların hakkımda yanlış bilgiler edinmemesi için kendimi zorluyorum ve ancak bir kaç saniye yüzlerine bakabiliyorum. Ben onlara bakarken, onların bana bakmalarını da aynı derecede korkunç olarak hissediyorum. Son zamanlarda yeni bir şey keşfettim: İnsanlara bakarken onları bütün olarak değil, yüzlerinin bir kısmını görüyorum. Tanıdığım insanların yüzlerini tanımakta zorlanıyorum ve bir odadaki kişileri onlar hareket etmeden önce fark edemiyorum. Çünkü hareket ettikleri anda iç huzurum bozuluyor.

İnsanların olduğu bir odaya girdiğinde, kimseyi görmüyormuş gibi davranır. Çamaşır makinesinin kazanı gibi dönen ve jelatin gibi parlak cisimlere uzun süre bakabilir. Bazı otistik çocukların, güneşli havada dışarı çıktıklarında şiddetli ışıkta rahatsız olup gözlerini kapadıkları görülür. Kimi çocuk yaşadığı ortamdaki en küçük bir değişikliği hemen fark ederek tepki gösterir. Kimi çocuk ise, çevresindeki her şeyde bir düzen arar.

 

Tensel Özellikler

 

Dokunma duyusu bebeğin doğumuyla başlar ve giderek gelişir. İlk başlarda tensel uyaranlara karşı reflekslerle tepki verir. Örneğin, ayak tabanları gıdıklandığında bacaklarını karnına doğru çeker. Bebekle anne arasındaki duygusal bağın örülmesinde dokunmanın büyük etkisi vardır. Anne bebeğe sarıldıkça bebekte güven duygusu oluşur ve annesinin sarılmasına, sıcaklığına ihtiyaç duyar. Yapılan araştırmalar, bebeğin en huzurlu anlarını annesinin kucağında geçirdiğini kanıtlamıştır.

Normal bebek dördüncü, beşinci aylarda kucaklama hareketi yaparken, otistik bebek bu hareketi yapamaz ve zaman zaman kucağa alınmaktan hoşlanmaz. Büyüdükçe dokunulmaya ve kucağa alınmaya karşı daha da hassaslaşır. Kucağa alındığında çığlıklarla ve çeşitli el kol hareketleriyle tepki verir. Bir kısım otistik çocuk ise, normal çocuklar gibi dokunulmaktan ve kucağa alınmaktan hoşlanır. Beden temasından büyük haz alır. Kimi de dokunulmaktan rahatsız olur; ama sıkı sarılmalardan hoşlanır. Normal bebek, çevresini tanımak için görebildiği ve uzanabildiği her şeyi alıp incelerken, otistik çocuk sadece belirli bazı nesnelerle oynamayı tercih eder.

Kimi otistik çocuk suyla oynamayı severken, kimi suya dokunmaktan korkar. Sıcağı ve soğuğu hissetmeyen otistikler olduğu gibi, sıcağa ve soğuğa karşı aşırı duyarlı olanlar da vardır. Devamlı kulaklarına vurma, avuçlarını yalama, vücutlarının herhangi bir yerini okşama ve ovma gibi hareketler de görülebilir. 

Parmaklarımı kullanıyordum. Psikiyatristime diğer hastalarının dokunmadığı bir şekilde dokunuyor ve onu çekiştiriyordum. Sanıyorum işitme ve görme algı bozukluklarımı dokunma ile telafi ediyordum. Ancak sarılma ve öpüşmeyi sevmiyorum. Birine sarılacaksam bu benim istediğim zaman olmalı, onlar istediği zaman değil. Sarıldığım tek kişi psikiyatristim ve doktorum onun çok şanslı olduğunu söylüyor. Bir sarılma olayının insanı şanslı yapmasını anlayamıyorum.)

 

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam116
Toplam Ziyaret66191010
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat