BÜTÜN KONULAR
Üyelik Girişi
Site Haritası
Seminer Takvimi
YALNIZLIK ÜLKESİ

Yemeyle İlgili Problemler

Bu konudaki problemler, çocuklarda farklı biçimlerde ortaya çıkmaktadır. Normal çocuklarda bile yemek yemeyle ilgili problemler yaşanırken, otistik çocuklarda bu problemlerin var olması gayet normaldir.

En belirgin yeme problemlerinden biri, çocuğun sadece belli yiyecekleri yemesi, ikincisi ise, katı ve taneli yiyecekleri yiyememesidir. Kimi çocuk, belli bir yaşa kadar yalnızca bir iki çeşit yemek yer ve o yemekler dışında asla başka bir şey yemez. Kimi çocuk ise sadece sıvı yemekleri yer, kesinlikle taneli ve katı yiyecekleri yiyemez.

Çok seçici olan çocukların aksine, bulduğu her şeyi yiyen çocuklar da vardır. Özellikle ağır düzeydeki çocuklar, yerde, çöpte ve başkasının elinde gördüğü her türlü yiyeceği alıp yer. Bazıları ise yenilmeyen türdeki nesneleri yer. Çocuk, eline geçen her türlü nesneyi önce ağzına götürür; eğer yiyebileceği yumuşaklıkta ise yer. Örneğin, kendi kakası, boya, çamaşır suyu, deterjan, yapıştırıcı, silgi... Böyle çocukların olduğu ortamlar çok dikkatli düzenlenmelidir. Çocuğun yiyebileceği zararlı nesneler çocuğun ulaşamayacağı (kilitli) yerlerde muhafaza edilmelidir.

Kimi çocuk, ilerlemiş yaşına rağmen sıvı içecekleri sadece biberondan içer. Bu çocukları bu davranışından vazgeçirmek için biberon aşamalı olarak kaldırılmalıdır. Öncelikle biberon emziği her gün aşamalı olarak genişletilmeli, sonra biberon, bebekler için yapılmış dar ağızlı su bardağıyla değiştirilmelidir. Daha sonra normal bardak kullanıncaya kadar, bir önceki bardak daha geniş ağızlı bir bardakla değiştirilmelidir.

Yalnızca belli yiyecekleri tüketen çocuklar, gerekli vitamin ve mineralleri alamamaktadır. Bu sorunla baş edebilmek için iki yöntem denenir. Birincisi, çocuğun yiyemediği yiyecekler azar azar diğer yediği yiyeceğin arasına katılır ve diğer yiyecekleri yiyinceye kadar bu uygulamaya devam edilir. Örneğin, Ali kakaolu kek dışında diğer kekleri yemezdi. Kek yapılırken çok az bir kısmı kakaosuz yapıldı. Kek kesilirken küçük bir parça çocuğa verilirdi. Kakaolu olmayan kısım, kakaolu kısmın arasında kalırdı. İlk birkaç denemede Ali, kakaosuz kısmı ayırıp atardı; fakat sonra kakaosuz kısmı da yemeye başlayınca, kekin kakaosuz kısmı artırıldı ve beş haftalık bir uygulamadan sonra kakaosuz keki de yemeye başladı. İkinci yöntem ise, çocuğun yiyemediği yiyecekten az bir miktar alınır ve çocuğun çok sevdiği yiyecekten önce yemesi için çocuğa verilir; bunu yemeden sevdiği yiyeceğin verilmeyeceği söylenir. Çocuk yedikten sonra sevdiği yiyecek verilir. Yiyemediği yiyeceğin miktarı giderek artırılır. Örneğin, Ahmet kurufasulye, nohut, pilav gibi taneli yiyeceklerin olduğu yemekleri yemezdi. En çok peynirli tost yemeyi severdi. İlk hafta önce peynirli tost gösterildi, Ahmet almak için elini uzattığında tost geri çekildi. Başka bir tabakta fasulye yemeği verildi ve kaşıkla bir fasulye alınarak şöyle denildi: “Bunu ye, sonra tostu ye.” Ahmet yememek için iki üç dakika diretti ve “Tost ver” diyerek ağladı; fakat fasulyeyi yemeden tostun verilmeyeceğini anlayınca fasulyeyi yedi. İlk hafta sadece bir fasulye yedirildi, sonraki haftalarda fasulye sayısı giderek artırıldı. Onuncu hafta taneli yemekleri de yemeye başladı.

Bazı çocuklar da yemeği çok geç yer veya yemekten çok yemekle oynamayı tercih eder. Buna benzer problemler normal çocuklarda da çok sık görülür ve yaşın ilerlemesiyle azalmaktadır.

 

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam42
Toplam Ziyaret66190936
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat