BÜTÜN KONULAR
Üyelik Girişi
Site Haritası
Seminer Takvimi
YALNIZLIK ÜLKESİ

Anne babalara Öneriler

                                                   AİLE EĞİTİMİ

Bir çocuk duygusal açıdan doymak için anne ve babası ile (ve başkalarıyla) göz iletişiminden yararlanır.Anneler ve babalar sevgilerini bir iletme yöntemi olarak , çocuklarıyla ne kadar çok gözle iletişim kurarlarsa ,o çocuk o kadar çok sevgiye doyar,duygu dağarcığı da o oranda gelişir.Gözle iletişim; Çocuğunuz ile kurabileceğiniz en önemli kontak yöntemidir.Bu sayede sözlerinizi , duygularınızı, amaçlarınızı vb. ona aktarabilirsiniz. Onunla iletişim kurmaktan korkmayın.

           Çocuklarımız birden farklı ve ayrı bir kişilik geliştirebilirler.Bunu makul ve olgun karşılamak , hoş görü ve sevgi ile yaklaşmak, bazen de bocalamalarında destek olmak , güven aşılamak gerekir.

               Kısaca;okullarda verilen eğitim , öğretim çalışmalarının ailedeki eğitim ve öğretim ile desteklenmesi,çocuğunuzun başarısında sizinde çok önemli katkılarınızın olabileceğini kabul etmeniz; sevgi , ılımlı yaklaşım , güven ve destekle adımlarını daha sağlam atmasına yardımcı olabileceğinizi bilmeniz çok önemlidir. Bu doğrultuda getirebileceğimiz birkaç öneri aşağıda sıralanmıştır.

  • Çocuğunuzu iyi tanıyın , onun yapabileceği düzeyde verim bekleyin. Kapasitelerinin üzerinde çalışmalarını düzenlemeyin. Verimli olarak ders çalışabilmeleri için çalışma ve dinlenme saatlerinin programlanması gerekmektedir. Planlı olarak çalışılan dersler , bilinçli olarak öğrenmeyi oluşturur. Çocuğunuz ezberlemeden , not için değil de öğrenmek için çalışmayı bilmeli,ondan not istemeyin, neler öğrendiğini sorun, kazanılan bir bilgi ancak bir sonraki bilgi ile transfer edilirse öğrenilmiş olur.
  • Çocuklarınızın sınıf geçmesi önemli değildir. Önemli olan bir üst öğretim ve eğitime kendini hazır görerek güçlü bir şekilde geçmesidir.Çocuklarımız temelsiz yetişirse , bir sonraki eğitimlerinde de hazırlıksız devam ederler. Bu da nedenli sağlıklı bir gençlik oluşturur, tartışma konusudur? Özellikle bu yaşlarda yönlendirilen çocuklar; ilgi, yetenek ve çeşitli alanlara göre kaydırılmalı, alternatiflerini belirlemesinde yardımcı olmalı, başarılı olabilecekleri , iş yaşantılarına yönlendirilmeleri sağlanmalıdır.
  • Çocuklarınıza kıyas getirmeyin, sürekli başkaları ile kıyaslanan çocuk kendine güvensiz ve gelişmeye kapalı çocuktur . Onlara olumsuz eleştiriler getirirseniz bir süre sonra olumsuz davranışları kendilerinde bir görev bileceklerdir.Çünkü; yetişkin her zaman doğru söyler ve hata yapmaz ilkesini kabullenmiştir. Yapıcı ve teşvik edici her söz onlara bir adım daha ileri gitmelerini sağlayacak sizin güveninizden emin olacaklardır.
  • Çocuklarınızı sizin isteklerinizi yapması için korkutmayın, ağır cezalardan ve baskıcı tutumlardan uzak durun. Yüksek sesle verilmeye çalışılan hiçbir öğüt dinlenmez . Sevgi ve ılımlı bir yaklaşımla , yapabileceğiniz arkadaşça tavırlarınızla iletmek istediğiniz mesajı tam olarak verebilirsiniz.
  • Anne ve baba olarak ortak kararlar alınız ve davranışlarınızla her zaman doğru ve tutarlı olunuz. Çelişkili davranışlarda çocuğunuz her zaman bocalayacak ve doğruyu bir başkasında arayacaktır.
  • Aile içi problemlerin , tartışmalarınızın çocuğunuza yansıması; huzurlu bir ortamda yetişemeyen çocukların geleceklerini de bu doğrultuda düzenlemelerine sebep olacaktır. Çocuklar önünde yapılan tartışmalar, okul ve öğretmenler hakkındaki eleştiriler çocuk da bocalamaya ,hatta öğretmenlerini eleştirme hakkına sahip olmasından kaynaklanan eğitim başarısızlığa ve okuldan soğumasına neden olacaktır.
  • Çocuklarınızın ihtiyaçlarını karşılarken tutarlı ve titiz olunuz. Her türlü ihtiyaçlarının karşılanması için , onlardan beklentilerinizin gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol ediniz.

 

  • Çocuğunuzun devam durumunu ve okul ile ev arasında ki geliş-gidiş saatlerini sürekli kontrol altında tutun. Zararlı alışkanlıklar hakkında iyi bir örnek olun ki söyledikleriniz sadece lafta kalmasın. Ülkemizde zararlı alışkanlıklara başlama yaşı bir hayli inmiştir. Bu yaşlarda uyarılan ve gerekli tedbirleri alınan çocuklarımızın sağlıklı bir gençlik oluşturulması için tüm imkanlarımızı zorlamalıyız.

 

 

  • Çocuklarınızın yaş konum itibari ile cinsel gelişimlerine başlamış durumdalar. Onların sorabileceği cinsellikleri ile ilgili konularda hazırlıklı olunuz. Yalın ve dürüst bir şekilde makul olarak cevaplandırınız.korkup çekinebileceği bir ortam yada sır ve gizemle dolu bir hale girmesini engelleyiniz.Bu konudaki ılımlı ve destek verici yaklaşımınız , çocuğunuzun çevreden yanlış bilgi almasını engeller.Bu çağdaki çocukların beden ve ruhsal gelişimleri doğru bir orantıda olmayabilir. Beden gelişiminin bir anda hızlanması , ruhsal gelişiminin ise daha yavaş olması bazı hırçınlıklara ve asiliklere sebebiyet verebilir. Bu durumu anlayışla karşılamak ve mantıklı bir yaklaşım ile aşılmasına yardımcı olmak çocuğunuzun cinsel kimliğini kazanmasında en önemli görevdir.

 

 

  • Çocuklara karşı sabır , soğukkanlılık, alışkanlık , anlayış, sebatlık ve sevgi ile yaklaşın ,bu onların sizin ile olan ilişkilerinde daha yakın olmalarını sağlayacaktır.Yüksek sesle söylenen emir verici sözler, ağır eleştiriler ve azarlamalar asla fayda getirmeyeceği gibi çocuğunuzun sizden kopmasına ve uzaklaşmasına hatta bir çok konuda yalana baş vurmasına sebep olacaktır.

 

 

  • Çocuğunuzun derslerinde ve davranışlarında daha iyiye yöneltile bilmesi için öğretmenleri ile sık sık bir iletişime girilmeli , toplantılara mutlaka katılmalı çocuğunuzun gelişimi ile ilgili konularda takipçi olmanızda yarar vardır. Öğretmenlerinin alınmasını istediği araç ve gereçlerin zamanında temin edilmesine önem veriniz.

 

 

  • Çocuğunuzu kahvaltı etmeden yada yemek yemeden kesinlikle okula göndermeyiniz. Özellikle orta öğretim çağındaki çocuklar, hızlı bir büyüme ve gelişme dönemi içindedirler. Bu konuda titiz davranınız. 

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam101
Toplam Ziyaret66190995
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat