BÜTÜN KONULAR
Üyelik Girişi
Site Haritası
Seminer Takvimi
YALNIZLIK ÜLKESİ

Transaksiyonel Analiz

 Freudian kuramın daha önce çağdaşlaştırılmış, basitleştirilmiş halidir. Eric Berne tarafından geliştirilmiştir. Hepimizin içinde yer alan sistemdir.

 

 Anne-baba  Süperego  İlk 5 yılda beynimize 

  kaydedilen kaset gibidir.

  Hiçbir zaman silinmez.

  devreye girerler, çok

  etkilidir. Mantıksal yönü

  olabilir ya da olamaz.

 Yetişkin Ego 

 Çocuk İd  İlk 5 yılda olan üzüntülü,

  Sevinç, merak, keşfetme

  isteği...

 

 Transaksiyonel analizde tedavide esas, bireyin kararlarına ulaşmada gereken verileri seçmesini, keşfetmesini sağlamaktır. Burada, psikanalizde olduğu gibi bir uzman tarafından, sihirli bir uygulama yapılmamaktadır. Terapist bir öğretmen gibi, transaksiyonel analizde kullanılan bilgi ve açıklamaları bireye öğretir. Tedavide amaç, her kişiyi kendi transaksiyonlarını analiz eden bir uzman haline getirmektir.

 Çocuk yönü ikiye ayrılır:

Uyumlu çocuk  anne ve baba ve yetişkinin şekliyle hareketlerini kısıtlayan, uyumlu. Çocuk yönü gelişmişse yükselir ama yaratıcı olamaz.

Özgür çocuk  rahat, sorumsuz hareketlerle kendini ifade eder. Özgür çocuk yükselmez ama yaratıcı özelliği vardır.

Yetişkin yönü zaman içinde ölür veya gelişir. Sürekli gelişir, mantıklıdır. Şu şöyledir, böyledir. Yetişkin yönü yaşamımızı kontrol eder. Sağlıklı kişi yetişkin yönü ile birlikte değerlerinin de uyum halinde olan kişidir. 

 Anne baba ağır basarsa, ahlaki değerlere bağlılık artar. Yetişkin yönü ağır basarsa gerçekçi, iş her şeyin üstünde gelir. Katıdırlar. Kimseyi beğenmemek durumunda olan kişilerdir. Duygusal değildirler. Sadece çocuk yönü ağır basarsa, çocuksu, sabırsız, olgun düşünemeyen, bencil, hemen doyum isteyen, duygularını kontrol edemeyen, insan ilişkilerinde alıcı, insanlardan beklentileri fazladır. Patolojik yönden bakarsak, çocuk yönü ağır basan sosyopat olur. Alkol kullanır, herkesle ilişkiye girer. Yaşam içinde değerleri olan şey bulamaz ve bu değersizlikten şikayetçi değildir.

 Anne baba (patolojik yönden) obsesif-kompülsif özellikler gösterir. Kurallara aşırı derecede uyar. Mantık olayı fazla gelişmemiştir.

 Yetişkin yönün (patolojik yönden) kişilik bozuklukları görülebilir. Yine de yetişkin yönlerin saplantıları azdır. Kişinin yetişkin yönü kişiyi danışmaya getirse de bu çok kısa sürede yerini çocuksu yöne bırakır.

 

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam144
Toplam Ziyaret66191038
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat