BÜTÜN KONULAR
Üyelik Girişi
Site Haritası
Seminer Takvimi
YALNIZLIK ÜLKESİ

Gestalt psikolojisi

 Zahiri hareket = Görünürde olan hareket

 Görünürde olan hareket ışığın biri söndürülüp diğeri yakıldığında hareket ediyormuş gibi algılanmasıdır. Gestaltçılar bu hareketi psikolojik olarak açıklamaya çalışmışlardır. Bunun için algı mekanizmalarını incelemişlerdir. Algısal organizasyon ile ilgili bazı ilkeler geliştirmişlerdir.

1. Yakınlık İlkesi: Bu çizgileri ll ll ll ll ll 4 çift çubuk olarak algılıyoruz. Zamanda ve mekanda birbirine yakın olan öğeler birlikte algılanma eğilimi gösterirler.

2. Aynılık İlkesi: OO OO OO OO Benzer öğeler birlikte algılanırlar.

o o

o o

o o

3. Yön İlkesi: o Belirli bir yöne giden nesnelerin kendisinden çok

o o yönlerini algılıyoruz.

o o

o o

Objektif Kümeleme İlkesi: Eğer bir kimse belli bir organizasyon görürse ilk

4. Objektif Kümeleme İlkesi: Eğer bir kimse belli bir organizasyon görürse ilk algıyı ortaya çıkartan etkenler ortadan kalksa bile bu organizasyonu görmeye devam eder.

Oo oo oo oo o o o o

5. Ortak Sonuç İlkesi: Daha büyük bir grup içerisinde benzer şekilde yön değiştiren öğeler kendi aralarında guruplaşırlar.

o o

o o o o o o o o o o o o

 6. Anlamlı Olma İlkesi: Şekiller uyarıcı koşulların el verdiği ölçüde anlamlı olarak görülürler.

  Werthelmer geçmiş yaşantıların ve alışkanlıkların algısal organizosyanu üzerinde etkisini kabullenmesine rağmen Gestalt’çı psikologlarda genellikle geçmiş yaşantıların algısal organizasyonu fazla etkilemediği, dolayısıyla bunun inceleme dışında bırakıldığını düşünürler. Welthelmer algısal organizasyon üzerinde etkili olan ilkelerin bu saymış olduğumuz 6 ilkeyle bitmediğini, algısal organizasyon üzerinde etkili olabilecek daha başka ilkeler olduğunu kabul eder. Welthelmer için önemli olan nokta bu ilkenin tek tek algısal organizasyonu ne şekilde etkilediği yanı sıra bu ilkelerden ikisinin daha fazlasının birlikte ne şekilde algısal organizasyon üzerinde etkili olduğudur.

  Psikoloji, algı mekanizmaları ile ilgili bir birimdir. Algı dıştan gelen uyarıcıların beynimizde anlamlı bir bütün kazanmasıdır. Gestaltçılar sorunlara algısal organizasyon açısından yaklaşırlar. Özellikle problem çözme durumlarında Gestaltçıların yaklaşımları davranışçılardan farklıdır. Köhler’in maymunlar üzerinde yaptığı çalışmalar Gestaltçıların öğrenme konusundaki fikirlerini bize yansıtır. Gestalt psikolojisi, algının içinde bulunulan alanın tam karakteristikleri tarafından saptandığı ilkesinden hareket etmektedir. Bir problem sunulduğunda öğrenme içinde bulunulan alanın yepyeni bir organizasyonunu gerektirir. Köhler’in yaptığı bir deney örneği; kafesin içinde bir maymun var, tavanda muz asılı, bir çok sopalar var, sopaları birleştirdiği takdirde muza ulaşıyor. Buna sezgi öğrenimi demiştir.

   Gestalt;

1. Bütün parçalar üstündür. Psikolojinin esas inceleme alanı bütündür. Bütün kendini oluşturan parçaların basit bir toplamı, ürünü ya da fonksiyonu değildir. Bütün karakteristikleri tamamen kendine bağlı olan bir alandır.

2. İsomorphism (Eş biçimlilik). Gestaltçılar yaptıkları gözlemlerden hareketle fizyolojik bulgulardan çıkarımlar yapmaya yönelmişlerdir. Gestaltçılarda eş biçimlilik birebir ilişki anlamına gelir. Ve yaşantı ile beyindeki alanlar arasında böyle birebir ilişkinin varolduğu sayılır.

3. Zamandaşlık ilkesi. Algıda geçmiş yaşantılar değil şu anda varolan uyarıcılar rol oynar. Gestaltçılar algı ile davranış arasındaki ilişkiyi incelemek yerine önce gelen olaylar ile algı arasındaki ilişki üzerinde durmuşlardır. Davranışçılar algıyı atlayarak doğrudan doğruya önceki olaylar ile davranış arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Gestaltçılar tek tek uyarıcıların birbirleriyle bağlanıp bütünü meydana getirmediğini ileri sürerler. Tek tek uyarıcılar birbirleriyle bağlantılanarak kendi aralarında ilişki kurarlar ve biz de bir bütün olarak algılarız.

Eleştiri 1: En çok eleştiri konusu İsomorphism (eş biçimlilik) anlayışıdır. Gestaltçılar algıyı incelemekle beyindeki olayların açıklanabileceği görüşündedirler. Ancak beyinde bir de davranışı başlatan olaylar söz konusudur. Bunu açıklayamamaktadırlar.

Eleştiri 2: İlkelerin bir arada olduklarında ne şekilde bir organizasyonun olabileceği görüşü boş bırakılmıştır.

  Bütünleşme biçimlerinin yasaları:

1. Bütünler birincildir ve parçalardan önce gelir.

2. Bütünün algılanışı ve ona tepki, parçaların algılanışı ve onlara tepkiye kıyasla daha kolaydır. Daha önce görülür.

3. Bütünler olarak verdiği ölçüde tam simetrik, basit ve iyi olma eğilimindedirler.

4. Bütünler dış etmenlerden çok iç etmenlerce yönlendirilirler.

5. Parçalar, özelliklerini bütün içindeki yer ve işlevlerinden alırlar.

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam51
Toplam Ziyaret66190945
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat