BÜTÜN KONULAR
Üyelik Girişi
Site Haritası
Seminer Takvimi
YALNIZLIK ÜLKESİ

Berard (işitsel Bütünleme) Eğitimi

Bazı çocukların işitme duyularında sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorun bazılarında aşırı hassasiyet, bazılarında ise duyarsızlık olarak görülebilir. Bu nedenle kimi çocuk çevresindeki her sesten rahatsız olduğunu belirten davranışlar sergileyebilir. Öyle ki kendi çıkardığı doğal seslerden bile rahatsız olan çocuklar vardır. Bu sorun, okula devam eden çocuklarda görülürse çocuğun yaşamı daha çok etkilenir; çünkü çocuk, sınıftaki seslerden rahatsız olduğu için derse konsantre olamaz ve anlatılan dersi yeterince anlayamaz. Evdeki seslerden dolayı da derse kendini veremez, ders çalışmayı sürekli erteler veya ders çalıştığı halde bir türlü anlayamaz. İşitme alanında sorunlar öğrenmeyi büyük oranda engeller.

İşitsel algıya dayalı sorunlar özel gereksinimli çocuklarda daha belirgin bir hal alır. Özellikle otistik çocuklarda görülen duyu sorunlarının içinde işitme sorunları başta yer alır. Söz konusu çocukların bir kısmı seslere karşı duyarsız olurken kimi de aşırı hassasiyet sahibidir. Öyle ki, bebeklik döneminde sese karşı tepkisizliğinden dolayı, ana baba çocuğun işitme engelli olduğunu düşünür ve çocuğu doktora götürür. Yapılan testlerde işitmesinde herhangi bir sorun olmadığı anlaşılır. Çocukluk döneminde de seslere karşı duyarsızlık devam eder. İsmi defalarca söylendiği halde dönüp bakmaz. Yanı başında bomba patlasa bir şey olmamış gibi tepkisiz durabilir.

Sese aşırı hassasiyeti olan çocuklar ise, yüksek düzeydeki sesleri duyduğunda kulaklarını kapatarak olumsuz tepkiler verir. Yanında yüksek sesle konuşulduğunda rahatsız olduğunu belirten tepkiler verir. Kimi çocuğun konuşmaları uğultu şeklinde algıladığı yönünde iddialar vardır. Bu iddiaya göre görsel algısı ve bilişsel becerilere dayanan işlerdeki performansı çok iyi olmasına karşın alıcı dil becerileri gelişmeyen çocuklar, sesleri algıladığımız şekilde algılayamamaktadırlar.

Kimi çocuk elindeki nesneyle çevresindeki masa, dolap, kapı vb cisimlere vurarak çıkan sesi zevkle dinleyebilir. Kimi çocuk ise, müziğe karşı oldukça duyarlıdır ve müzik dinlemekten büyük keyif alır. Takıntı düzeyinde ses çıkaran otistik çocuk sayısı da fazladır.

Hem otistik, hem diğer özel gereksinimli bireyler, hem de duyusal, dil-konuşma, dikkat ve diğer bilişsel alanlarda sorun yaşayan bireyler için bir eğitim yöntemi geliştirilmiştir. Bu eğitim işitsel entegrasyon veya işitsel bütünleme terapisi olarak adlandırılır. İşitsel entegrasyon, her ne kadar terapi kavramıyla birlikte kullanılsa da tedavi veya terapi değil, eğitim yöntemidir. Kulak burun boğaz doktoru olan Guy Berard tarafından 1964 yılında geliştirilmiştir. Son zamanlarda ise Berard Metodu olarak adlandırılmaktadır.

Berard’a göre işitme duyusunun işitsel uyaranlara karşı gereğinden fazla duyarlı olması dinleme ve öğrenmeyi engellemekte, dolayısıyla çeşitli problemlere neden olmaktadır. Bu eğitimle çocuğun seslere karşı daha olumlu tepkiler verebileceği ve daha uyumlu ve öğrenmeye açık olabileceğini savunmaktadır.

Birey, eğitime alınmadan önce işitme testi yapılarak işitme duyusuyla ilgili değerler belirlenir. Elektronik bir cihazla (audiokinetron) müzik ve çeşitli sesler, alçak ve yüksek frekanslara göre ayırt edilir. Filtre edilmiş müzik kulaklıklarla çocuğa dinletilir. Sesler, sağ ve dol taraftan inceltilip kalınlaştırılır, alçaltılıp yükseltilir ve işlenerek 30-1500 hz aralığında dinletilir.  Çocuğun aşırı duyarlı olduğu frekanslar saptanarak çıkartılır veya azaltılarak müziğin içinde gizlenir ve çocuğa verilir. Beynin ilgili bölgeleri uyarılarak çocuğun aşırı duyarlılık gösterdiği frekanslara normal bir duyarlılık göstermesi sağlanır.

Tedavi, günde yarım saatlik seanslar halinde uygulanır ve ortalama 20 seans devam eder. İşitme duyusundaki duyarlılık ortadan kaldırıldıktan sonra çocuğun öğrenmesinde ve davranışlarında olumlu değişikliklerin olabileceği kabul edilmektedir. Bu tedavinin, otizmli çocukların büyük bir kısmında yüksek olarak görülen serotonin düzeyini de düşürdüğü belirtilmektedir. 

İşitsel bütünleme, hiperaktif, otizmli, öğrenme bozukluğu ve farklı ruhsal sorunları olan bireylere uygulanmaktadır. Ayrıca sınav kaygısı yaşayan, kendini ifade etmekte güçlük çeken, akademik derslerde başarı göstermeyen bireyler de bu eğitimden faydalanabilirler. Hemen hemen her ilde bu eğitimi veren merkezler bulunmaktadır. Geniş bilgi için: www.adaberard.com adresine bakabilirsiniz.

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam65
Toplam Ziyaret66190959
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat