BÜTÜN KONULAR
Üyelik Girişi
Site Haritası
Seminer Takvimi
YALNIZLIK ÜLKESİ

Dikkat Eksikliği Tanı Ölçütleri

Dsm-iv tani ölçütleri (diagnostic and statistical manual of mental disorders fourth addition) Dikkat Eksikliğinin Belirtileri şu şekilde tanımlanır : 

Kişinin aşağidaki maddelerin en az altisini karşilamasi gerekir:

- çoğu zaman dikkatini ayrintilara vermez ya da okul ödevlerinde işlerinde ya da diğer etkinliklerde dikkatsizce hatalar yapar

- çoğu zaman üzerine aldiği görevlerde ya da oynadiği etkinliklerde dikkati dağilir

- doğrudan kendisi ile konuşulduğunda çoğunlukla dinlemiyormuş gibi görünür

- çoğu zaman yönergeleri izlemez ve okul ödevlerini ufak tefek işleri ya da işyerindeki görevlerini tamamlayamaz

- çoğu zaman üzerine aldiği görevleri ve etkinlikleri düzenlemekte zorluk çeker

- çoğu zaman sürekli zihinsel çabayi gerektiren görevlerden kaçinir bunlari sevmez ya da bunlarda yer almaya karşi isteksizdir

- çoğu zaman üzerine aldiği görevler ya da etkinlikler için gerekli olan şeyleri kaybeder (örneğin oyuncaklar okul ödevleri kalemler kitaplar ya da araç-gereçler)

- çoğu zaman dikkati diş uyaranlarla kolaylikla dağilir

- günlük etkinliklerinde çoğu zaman unutkandir

Dikkat eksikliğinin birlikte görüldüğü başka bozukluklar da var midir?

Dikkat ekiskliği bozukluğu ile benzer belirtiler gösteren gelişimin normal evreleri ve bazi kompleks bozukluklar vardir. Bu bozukluklardan bazilari orta derecede zihinsel gerilikspesifikbeyin rahatsizliklari antisosyal davraniş örüntüsü özgül öğrenme güçlüğü depresyon kaygi bozukluklari vs…

Dikkat eksikliğinin iniş ve çikişlari

Çocuk her iki sinava da ayni şekilde çaliştiği halde birisinden 95 alirken diğerinden 45 almaktadir. Burada sanki çocuğun zihni ikinci sinavda tatile çikmiş gibidir. Hem aile hem de okuldaki öğretmenleri çocuğun bu performansi karşisinda şaşirirlar ve akillari karişir. Özellikle de bir bilgisayar oyunu karşisinda saatlerce oturabilmesine rağmen sinavlarda ayni sabri gösterememesini tembellik olarak algilayabilirler. Fakat burada çocuğun ya da yetişkinin tv ya da bilgisayar karşisinda saatlerini verebilmesinin iki sebebi vardir:

Bunlarda birisi bilgisayar oyununun dikkatini uzun süre verebilmesini sağlayan sürekli bir hareket / mekanizma olmasindan kaynaklanmaktadir. Ikinci olarak da bu çocuklarin ya da yetişkinlerin azim/sebat gösterme özellikleri belirgindir. Bilgisayar oyununa kilitlenirler ve dikkatlerini bir noktadan diğerine geçirmekte zorluk yaşarlar. Ne var ki okulda dersi dinlemekte ayni sebati gösteremezler. Sürekli dikkatleri başka bir yerdedir kisa süreli derse verirler sonra tekrar başka işlerle uğraşmaya devam ederler.

Fakat tüm deb’li çocuklar kurallari çiğnemez. Ders süresince kurallari çiğnemeden siralarinda oturur hayallere dalar ve sessiz olurlar. Aileler çocuklarinin yalnizliklarindan ve sessizliklerinden endişe duyarlar. Bu çocuklar genellikle kizdir ve siklikla tembel depressif ve hayalci olarak adlandirilirlar.

Genelde deb si olan çocuklar çevrelerinde olan bitenden haberdar değillerdir. Bu çocuklar genelde içedönük sessiz ve uzak çocuklardir. Genellikle sosyal ipuçlarini kaçirirlar ve sosyal uyum için ekstra bir yardima da ihtiyaç duyduklari olur.

Çocukluktan yetişkinliğe dikkat eksikliği

Yapilan araştirmalar çocukluk çağinda başlayan deb’nin %80’inin erişkinlikte de devam ettiği ortaya konulmaktadir ( weiss 1985). Araştirmalar göstermektedir ki toplumun %1-2 ‘sinde (kadin ve erkek) dikkat eksikliği bozukluğu görülmektedir.

Dikkat eksikliğinin siklikla birlikte görüldüğü rahatsizlik “hiperaktivite”dir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite’nin (dehb) çocuklarda görülme orani %4 olarak düşünülürken bu oranin yirmili yaşlarda %0.8 olduğu ve 40 yaşlarinda da %0.05 oranina ulaştiği görülmüştür (hill1996). Bir başka çalişmada ise yetişkinlerde dehb’ nun toplam yetişkin oranin % 2 sini oluşturduğunu bulmuştur (wender 1988). Hiperaktif çocuklarin 2/3’ ünde hastaliğin en az bir semptomu erişkin dönemde de devam etmektedir (weiss 2000).

Çocuk ve ergenlerde dikkat eksikliği tarama testi

Test “hiçbir zaman” “hemen hiç” “çok az” “bazen” “siklikla” “oldukça sik” olmak üzere 5 bölüme ayrilmiştir. Çocuğunuz için en doğru bölümü işaretleyiniz. Ardindan verilen puanlari toplayarak 110’a bölünüz. Çikan % sonuç eğer 70-100 araliğinda ise dikkat eksikliği olma olasiliği yüksektir.

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam340
Toplam Ziyaret66194208
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Hava Durumu
Saat