BÜTÜN KONULAR
Üyelik Girişi
Site Haritası
Seminer Takvimi
YALNIZLIK ÜLKESİ

Soğuk hava hasta eder mi?

Özellikle mevsim geçişlerinde kendini gösteren solunum yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıklara karşı temizlik unsurunun önemli olduğu bildirildi..

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mevsim değişikliğine bağlı olarak, özellikle solunum yolu enfeksiyon hastalıkları ile sıklıkla karşılaştıklarını söyledi.

Bu mevsimlerde, enfeksiyon hastalıkları yönünden çeşitli risk faktörleri olduğunu belirten Ceyhan, ''Havaların soğumaya başlamasına bağlı olarak kapalı mekanların yeterince havalandırılmaması, çocukların okul ve kreşlerin açılmasıyla bir arada uzun süre vakit geçiriyor olmaları ve temizlik koşullarına dikkat edilmemesi gibi nedenler, ortamdaki mikrobun hızla yayılmasına olanak tanıyor'' dedi.

Ceyhan, bu dönemlerde grip, nezle, sinüzit, zatürre, kas tutulmaları, orta kulak, bademcik ve ses teli iltihabı gibi çeşitli solunum yolu enfeksiyonları görüldüğünü söyledi.

''Soğuk havanın hastalık habercisi olduğu yönündeki düşüncelerin yanlış olduğunu'' ifade eden Prof. Dr. Ceyhan, ''Soğuk havanın sağlık üzerine olumsuz etkisi sıcaktan daha az. Bu nedenle soğuktan değil sıcak havadan korkun'' diye konuştu.

Ceyhan, soğuk havada, mukozanın soğuması nedeniyle genellikle burun akıntısı ve kas tutulması görüldüğü anlatarak, genellikle soğuk havanın mikropların üremesi için uygun olmadığını, yaz aylarında ise bu riskin daha fazla olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Ceyhan, özellikle sonbahar ve kış mevsiminde görülen grip, nezle, zatürre gibi rahatsızlıkların insanların kapalı mekanlarda uzun süre bir arada kalmaları nedeniyle yayıldığını söyledi.

Okulların açılmasıyla birlikte özellikle çocuklarda solunum yolu hastalıklarının sıklıkla görülmeye başlanacağını ifade eden Ceyhan, ''Mekandaki havanın soğumaması için, gün içerisinde yeterli havalandırılmıyor ve içerdeki hava daha çok solunmak zorunda kalınıyor. Okul, kreş gibi ortamlarda, çocuklardan birinde bulunan mikrop, kısa zamanda bir çok çocuk tarafından solunarak alınıyor. Hatta çocuk tam iyileşmeden tekrar hastalanabiliyor'' dedi.

Ceyhan, toplu taşım araçlarının da hastalıkların yayılması açısından risk faktörü olduğunu belirterek, sınıfların, ev içerisindeki odaların, otobüs, minibüs gibi toplu taşım araçlarının mutlaka gün içerisinde bir kaç defa havalandırılması gerektiğini kaydetti.

Özellikle çocuk ve bebeklerde sıklıkla görülen orta kulak iltihabına soğuk havanın neden olduğu yönündeki bilgilerin yanlış olduğunu anlatan Ceyhan, ''Solunum yoluyla genellikle kapalı ve temiz olmayan havanın bulunduğu mekanlardan alınan mikrop vücuda yerleşir. Vücudun bağışıklık sisteminin zayıfladığı anda, o bakteri kana geçer ve kan yoluyla orta kulağa da gider'' dedi.

Ceyhan, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, bir çocuğun ilk 5 yaşında her yıl 10-12 defa ateşli hastalık geçirmesinin normal kabul edildiğini hatırlatarak, bebeğin sık nefes alıp vermesi, kulak ağrısı, aşırı huzursuzluğu, havlar şeklinde öksürmesi, ateşinin çok yükselmesi gibi durumlarda vakit geçirmeden doktora götürülmesini önerdi.

EL TEMİZLİĞİNE DİKKAT

Mikroorganizmaların, kalabalık ortamlarda daha kolay yayılabildiğini hatırlatan Ceyhan, solunum yolu hastalıklarına etken olan nedenler arasında ''El kirliliğinin havadan bulaşmadan daha önemli'' olduğuna dikkati çekti. Ceyhan, ''Mikrop taşıyan bir kişinin öksürerek, mikrobu taşıdığı yere, bir başkası tarafından el temasının olması ile mikrop doğrudan alınmış olur. Bu nedenle eller sık sık yıkanmalı. En az 10 saniye akan suyun altında bol sabunla ve parmak ile tırnak aralarının ovularak yıkanması yeterli'' dedi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, özellikle çocukların okula ve kreşe gitmeden önce ellerinin iyice yıkanması gerektiğini ifade ederek, ''Dönüşte de yine eller iyice yıkanmalı, kullandığı eşyalar temizlenmeli. Çocuklara, hem evde hem okulda mutlaka el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı. Çocuklar, kirli ortamlara dokundukları zaman hiç beklemeden el temizliğinin yapılması gerektiği konusunda uyarılmalı'' diye konuştu.

İDEAL ODA SICAKLIĞI 22 DERECE

Ceyhan, grip aşısının düzenli olarak her yıl yaptırılmasını önerdiklerini belirterek, ''Gripten korunmak için 6 ayın üzerindeki herkese grip aşısı yapılmalı'' dedi. Ceyhan, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat almış tüm grip aşılarının içerikleri aynı olduğu için kullanılabileceğini ifade ederek, aşıların tüm eczanelerde rahatlıkla bulunabileceğini söyledi.

Mehmet Ceyhan, ideal oda sıcaklığının 22 derece olduğunu belirterek, ''Havaların soğumasıyla birlikte gereğinden fazla kalın giysiler giydirilmesi, vücut ısısının yükselmesine bağlı sağlık problemlerine yol açabilir'' dedi. Terin, kişinin üstünde kurumasının özellikle üşütme ve cilt hastalıklarına neden olabileceği uyarısında bulunan Ceyhan, terli giysilerle oturulmaması gerektiğini kaydetti.

Ceyhan, soğuk hava ile birlikte ortamda azalan nem miktarının artırmak için bilinçsizce buhar makinesi kullanılmamasını da önererek, ''Buhar makinesinin kullanması mutlaka doktor tarafından önerilmeli. Çünkü nemli hava, mikropların üremesine ve mantar oluşumuna ortam hazırlıyor. Ortamda herhangi bir nedenle bağışıklığı zayıflamış birinin olması durumunda, tedavisi çok zor mantar enfeksiyonlarının görülmesine neden olabiliyor'' uyarısında bulundu.

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam80
Toplam Ziyaret66190974
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat