BÜTÜN KONULAR
Üyelik Girişi
Site Haritası
Seminer Takvimi
YALNIZLIK ÜLKESİ

Tematik Algı Testi (TAT)

Tematik Algı Testi (TAT Testi)

(TAT) Klinik psikologlarca en sık kullanalın testlerden biridir. 1935 yıllarında Murray tarafından yayınlanmıştır. 41 karttan oluşan testte erkekler ve kadınlar için ayrı resimler, bir de boş kart vardır. Birey her resme ilişkin başı ve sonu olan, konulu bir öykü anlatmak zorundadır. Resimlerdeki kişilerin neler düşündüğünü ve hissettiğini de açıklanması istenir. Bunun sonucunda birey çoğu kez resimdeki karakterlerden biri ile özdeşim kurar ve öykü bireyin yaşantılarını yansıtır. Bu yolla bireyin duygu ve arzuları ortaya çıkmış olur.

 

TESTİN KISA TANITIMI

Ölçtüğü Davranış / Nitelik: Kişilik
Ölçek Türü: Sözel test. Bireysel olarak uygulanır.
Kimlere Uygulanabildiği: 14-40 yaş arası bireylere
Uygulama Süresi: Zaman sınırlaması yoktur.
Kapsamı: Projektif yaklaşımlı olan test, üzerinde resimler bulunan 30 kart ve1 adet boş karttan oluşur.
Materyali:31 adet kart.

 

T.A.T ve İlgili Metotlar


Tematik Algı Testi, kendini daha çok kişilerarası ilişkilerde ve çevrenin algılanmasında gösteren kişilik dinamiklerini araştırmaya yönelik bir tekniktir. Şimdiki şekliyle 31 resimden oluşur. Kendilerinden bu resimlerden bazıları hakkında hikaye anlatmaları istenen denekler bu sayede bilinçli olarak yapılandırılmamış uyaranlardan kişisel olarak ne algıladıklarını ortaya koyarlar. 
İlk olarak 1935’te Morgan ve Murray tarafından tanımlanan T.A.T, şimdi popülarite bakımından Rorschach’tan sonra gelen ikinci testtir. 
T.A.T testi 31 resim içerir, bu resimler kişilerin sosyal ve kişiler-arası konumlarının değişik görünümlerini resmetmektir.Testte kişiden her resimde bir hikaye anlatması istenir. Resimlerden 10'u cinsiyetlere ayrılmış, 21 resim ise her iki cinsiyet içinde kullanılır.



T.A.T’nin Kullanımı

TAT en deneyimli uygulayıcılar için bile uygulanması ve yorumlanması çok zaman alan ve çaba isteyen karmaşık bir testtir. Test gruplar halinde veya bireysel yapılabiliyor olsa da sistematik bir yorum her bir kayıt için en az yarım saat yada daha fazla zaman alacaktır. 
TAT yapısı gereği sadece özel koşullar altında araştırma konusu olacak olan kişiliğin dinamik faktörleriyle ilgilenir. 
Eğer pilot, özel hükümet görevlisi veya yönetim kurulu başkanı gibi yoğun dikkat gerektiren görevler için seçim yapmamız istenirse, ayırıcı tanı belirtilirse veya hasta temel bir psikoterapi almak üzereyse, TAT gibi karmaşık bir prosedür için sarf edilen zaman ve emek gereklidir. 
Burada asıl soru karmaşık bir psikodiagnostik işlev sırasında hangi ana test serilerinin kullanılacağıdır. Bu problemin çözümüne ilişkin popüler bir cevap projektif yöntemler olacaktır. Sadece kısmen anladığımız nedenlerden ötürü prensipte aynı sorunları göstermesi gerekirken bir test diğerinin göstermediği sorunları gösterebiliyor. Test serilerini sınıflandırmanın belli kuralları içerme nedeni, testlerin kişilik yapısını ve dinamiklerini farklı yöntemlerle ortaya çıkarmaları olmalıdır. Örneğin TAT gibi sözlü bir test Şekil Çizme Testi gibi ifadeye dayalı bir testle birleştirilebilir.



TESTİN AMACI

T.A.T'nin orjinal amacı; kişiliğin altında yatan dinamiklere ulaşmaktır. Özellikle iç uyuşmazlıkları, baskın becerileri ve ilgileri, motivasyonları bu test ile buluruz.
T.A.T testindeki spesifik motivler başarı elde etmeyi, samimiyet gösterilerini ve problem çözme becerilerini içerir. Bu test, II. Dünya Savaşı'ndan sonra duygusal olarak dağılmış hastalara diğer ekollere mensup psikanalistler ve klinisyenler tarafından uygulanmıştır. 
T.A.T rüyaları, fantezileri, eş seçimlerini, insanların meslek seçimindeki güdülerini daha net bir şekilde araştırmamızı sağlar bir hale gelmiştir.
Bazen de diagnostik bir test olmamasına rağmen psikiyatride kişilik bozukluklarında ve adli araştırmalar için kullanılır. Daha önceleri T.A.T testi, kişilerin kendi özelliklerini anlamaları ve böylece hayatları ile ilgili önemli kararları buna göre almalarını sağlamakta kullanılırdı.
Son olarak seçimlerinden dolayı yüksek strese maruz kalmış ve buna bağlı bir psikolojik evrim geçiren kişilere uygulanmıştır.(ceza evinde kalmış kişiler, askerler ve din mensuplarına)

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam72
Toplam Ziyaret66190966
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat