BÜTÜN KONULAR
Üyelik Girişi
Site Haritası
Seminer Takvimi
YALNIZLIK ÜLKESİ

Müzikle Eğitim

Müzikle Eğitim 1

Sesler ve ritimler insanın doğasında vardır.Bu olguyu çeşitli enstrümanlarla veya insan sesi olarak şekillendiririz.
Müzik insan hayatında önemli bir yere sahiptir.Günlük yaşantımızda farkında olmadığımız bir çok sesle iç içeyiz. Yaşadığımız ortamda bu seslerin pek çoğu stresi körüklemektedir. Olumlu düşünceye motive olmak ve stresten uzaklaşmak için doğru ve bilinçli müzik dinlemek yararlı bir yöntemdir.Çok yüksek sesli olmayan durağan eserler dinlemek ruh dinginliğinin sağlanmasında etkili olunur.

Müzik grup ayrımı olmaksızın etkili bir terapi yöntemidir. Osmanlılar devrinde ruh hastaları üzerinde müzik ile tedavinin denendiği ve hatta hangi makamın hangi rahatsızlığa iyi geldiği konusundaki bilgiler çoğumuzun bildiği bir konudur.

Hangi nedenle olursa olsun gelişiminde sorun olan çocuklar müziğe olumlu tepki vermektedir.Dünyada da müzik ile terapinin çok çeşitli örneklerine rastlamak mümkündür. Özellikle İngiltere'de otistik çocuk grupları ile ORF aletleri kullanılarak müzik terapisi yapılmaktadır.

Ben kendi adıma öğrenmeye hazırlık becerilerini kazanmış çocuklarla ritim aletleri ile yaptığım grup çalışmalarında çok iyi sonuçlar aldım. Müzik terapide ritim çalışması(enstrüman yada elle) öğrenme ve algılamayı kolaylaştırıcı bir etkendir.

Özel eğitim uzmanı arkadaşlarımla yaptığımız değerlendirmelerde bu çalışmaları "taklit ve konuşma" becerisine katkısını gözlemledik.Otistik çocuklarla piyano ağırlıklı bireysel çalışmalar da yaptım. Otistik çocukların müzik eğitimi ve yeteneği zaten uzun zamandır bilinen bir gerçektir. Bende yaptığım çalışmalardan çok iyi sonuçlar aldım.

Piyano çalmak gerek görsel gerekse iki eli aynı anda ayrı kullanarak beyin komutu ile bir bütün oluşturup kontrol mekanizmasını geliştirmektedir.
Benim çalışmalarımda özellikle ilişki sürdürme ,komut alma, başladığı bir aktiviteyi sonlandırma ve başarı duygusuna çok katkısı olduğu görüşündeyim. Burada amaç kişinin eğitimine destek vermek ve standardını yükseltmektir. 

Kaynak:

Rengin Sökmen
Müzik, Piyano Öğretmeni 
esokmen@superonline.com 
 

Müzikle Eğitim 2

Müzikle Terapi: 

Müzikle eğitim de diyebileceğimiz bu terapinin uygulanma amaçları müziği bir araç (iletişim aracı) olarak kullanarak çocuğun sosyal algılarını geliştirmektir. Diğer bir amacı ise fiziksel olarak çocukların motor becerilerini ince ve kalın kas gelişimlerini hızlandırmaktır. 
Bütün bu çalışmaları yaparken onun mutlu olması yaşadığı anda ve ortamda gerçek duygularını ortaya koyması benim için çok önemlidir. 

Yağmur Çocuklar Özel Eğitim Merkezinde de yaptığım çalışmalarımın temel felsefesi çocukların benimle ve müzikle geçirdikleri seansta mutlu olmalarıdır. Çünkü biliyoruz ki mutlu insanlar çabuk öğrenirler ve dikkat süreleri diğerlerine göre daha fazladır. 

Müzikle Yapılan terapi çalışmalarını amaçlarına göre farklı iki gurupta toplayabiliriz.

1. Fiziksel kazanımlar sağlamak 
2. Sosyal ve duygusal gelişimi başlatıp hızlandırmak 

Fiziksel Gelişim: 


Bu amaca yönelik kullandığımız müzik aletleri daha çok davul çeşitleri ziller marakaslar ve ritim sopalarıdır. Ellerini sürekli olarak sallayan (sterotipik) çocuklarda bu hareketin azalması bir anlam kazandığında mümkün olur. Çünkü bu onun için bir ihtiyaçtır. biz bu hareketini müzikle anlamlandırıyoruz. 

Ellerini bir davula yönlendirebiliriz yada ince kas gelişimi yetersiz ise kollarına bilezik ziller takabiliriz. O her kol salladığında bende ona gitarla eşlik ederim zaman içinde eşliği geri çeker ve kontrolün bana geçmesini sağlarım. Bu sayede ona “Ellerini sallama” demek için bir olumlu sebep yaratırız. 

İşte o noktadan sonra Kollarını salladığında ona olumsuzlukla değil yapıcı bir cümle ile ‘’Sadece müzik başladığında çalabilirsin......’’ deme şansımız olur . Bu çok basite indirgenmiş bir örnektir. 
Parmak uçlarında yürüyen otistikler için kros davullar ve ziller kullanırız( pedallı davul ve zil) Ritmik yürüyüşler rondlar şarkılı oyunlar hep bu terapinin içine yayılmıştır.
Sosyal ve Duygusal Gelişim:

Burada en küçük sosyal iletişim gurubundan başlayarak (terapist ve çocuk ikilisi) giderek sayıları artan bir grup oluşturur. Bu tür beraberliklerde müzik aletleri ve yapılan müzik üzerinden etkileşim başlatılır. Söylenen parçalar anlamlarına ve taşıdıkları duygu yüklerine göre yapılacak abartılı yüz mimikleri sayesinde çocuklara yansıtılır. 
Çocuk sayısı arttıkça gurup içinde etkileşim de artar. Kullandığım müzikler hepimizin her gün dinlediği popüler parçalardır. Kimi zaman yaptığımız doğaçlamalar ile gergin olan çocukların rahatlaması yada kullandığı ilaçların yan etkilerinden dolayı ağır hareket eden çocukların yaşam devinimlerini arttırabiliriz. 

Bu güne kadar oluşturduğum otistik gruplarda daha çok bir masa etrafında beraber dönme ve durma , el ele tutuşup kurallı müzik oyunu oynama, sırayla bir müzik aletini çalma yada hep beraber ses çıkartıp ve yine hep beraber sessiz kalmaya yönelik çalışmalar yaptım. 

Bütün bu çalışmalar sırasında çocuğun görmüş olduğu diğer eğitimleri ile tamamen özdeş ve paralel bir yol izlemekteyim. Merkezde çalışan diğer terapist ve pedagoglarla yapılan toplantılarda ortak izlenecek yol konusunda kararlar alıyoruz. Bu sayede hepimiz aynı yönde hareket etmiş oluyoruz (eğitimsel anlamda). 

En başta da söylediğim gibi asıl hedef onun mutlu olması ve karşılıklı güvenin kurulmasıdır. Bu konuda müzik bulunmaz bir fırsattır. Bende bu fırsatı en üst düzeyde kullanıyorum. 

Kaynak:

Hakan Sezgin
Müzik terapisti
www.yagmurcocuklar.com

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam55
Toplam Ziyaret66190949
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat