BÜTÜN KONULAR
Üyelik Girişi
Site Haritası
Seminer Takvimi
YALNIZLIK ÜLKESİ

Otizmli Çocukla Sosyal Hayat

Değerli okuyucular aile hayatında sosyal aktivitelerin önemli bir yeri vardır. Çocuklarla beraber sinemaya, parklara, alışveriş merkezlerine vb birçok yere gidilir. Ancak ailenin engelli bir çocuğu varsa sosyal hayata katılım oldukça sınırlı

düzeyde kalmaktadır. Hatta bu

 

çocuk eğer otizmliyse aile çocuğuyla neredeyse okul ve hastane dışında hiçbir ortama girememektedir.

 

Bir restorantta yemek yemek, alışveriş merkezini gezmek, kafede arkadaşıyla beraber oturmak… bunlar bir çok otizmli çocuk ailesi için neredeyse hayaldir.

                Acaba bu durumu değiştirmek mümkün değil midir?

Değerli anne-babalar rahatlayın. Çünkü bunları yapmak aslında göründüğü kadar zor değil…

Bazı ön hazırlık safhaları ve çeşitli düzenlemelerle çocuğunuzla marketleri gezebilir, sinemaya gidebilir, eğlence merkezlerinde onu eğlendirebilirsiniz…

 Otizmli çocuklarla zor zamanlar-yeni durumlar

 

Öncelikle çocuğunuzun ilgi alanına giren şeyleri çok iyi keşfetmiş olmalısınız. Müzik dinlemek, sevdiği bir nesne vb…

Örneğin çocuğunuz müzik dinlemekten hoşlanıyorsa kulağına bir ipod-mp3çalar takıp onunla yeni ortamlara girebilir, sıra beklenilmesi gereken yerde bekleyebilirsiniz, alışveriş yapabilirsiniz...

Örnek Olay:

Öğrencilerimden bir tanesi bahçeyi çok severdi, teneffüslerde bahçeden sınıfa girmekte biraz zorluk çıkarırdı. Hangi yöntemle getirirseniz getirin ağlardı.  Bir gün onun evini ziyaret ettiğimde babasıyla akşamları sürekli maç izlediğini öğrendim ve gördüm. Spiker anlattıkça S. Gülmekten kırılıyordu. Ailesi S.’nin maç izlemeyi çok sevdiğini düşünüyordu ancak ben büyük oranda görme engeli de olan bu öğrencimin maç izlemekten değil duyduğu seslerden zevk aldığını düşünmeye başlamıştım. Sınıftaki bilgisayarımıza da bir sürü maç görüntüleri yükledim. Gerçekten de S. bu maç görüntülerini izlediğinde çok mutlu oluyordu. Zamanla görüntüyü kapatıp sadece sesi öğrencime dinlettim ve öğrencim hala mutlu oluyordu. Bir süre sonra görüntüyü hiç vermemeye başladım. S. hala çok mutlu bir şekilde maç anlatımını dinliyordu.

Tahminlerim doğru çıkmıştı. S.’nin hoşlandığı maç izlemek değil spikerin maç anlatım şekliydi. Özellikle de star tv ve digitürk’teki spikerin sesine ve anlatım şekline aşırı mutluluk tepkisi gösteriyordu… Daha sonra bir adım daha ileriye gittim ve S’ye ben maç anlatımı yapmaya başladım. Tabi sesimi spikerin sesine ve anlatım tarzına mümkün olduğunca yaklaştırarak… Sonuç muhteşemdi… S. benim sesime da aynı mutluluk tepkisini vermeye başlamıştı… Bundan daha pratik bir pekiştireç ve motive edici düşünülemezdi…

Hemen bahçede denemelere başladım. S’yi sınıfa çağırırdım hemen gelmezdi, kolundan tutup getirsem ağlardı, hiçbir ödülü beğenmezdi. Ancak;

-Alex, delgado ve müthiş bir çalım…

dediğim anda koşa koşa yanıma geldiğini dün gibi hatırlıyorum. O anda S’nin gözlerinin içi bile gülüyordu. Biz artık onunla maç yorumlayarak ve güle oynaya sınıfımıza çıkıyorduk… Tabi zamanla daha kısa süreyle maç yorumlayarak doğal uyarana tepkide bulunmasını sağlamaya çalıştım ve artık ben çağırdığımda kendiliğinden gelmeye başlamıştı…(Bunu bir pekiştireç olarak bir çok etkinlikte kullanıyordum)

Değerli okuyucular otizmli bir çocukla çalışırken pekiştireç bulmak bazen çok zor olabilmektedir. Çocuğunuzun hiçbir şeyden hoşlanmadığını söyleyebilirsiniz ancak biraz daha derinden gözlem yaptığınızda mutlaka onun da sevdiği birçok şey olabileceğini fark etmeniz mümkündür.

Sosyal ortamlarda ilk yardımcımız çocuk için etkili pekiştireçlerdir.

Sevdiği bir nesneyi ona verip saatlerce dışarıda gezebilirsiniz…

Otizmli bir çocukla restorantta yemek yiyebilmek için nelere dikkat etmeliyiz?

 

-Öncelikle ev ortamında gelişmiş bir yemek provası yapabilirsiniz. Masaları ve yemekleri düzenleyerek bir restoran havası verebilirsiniz, aile bireylerinden biri de garson olur, basit bir menü yapabilirsiniz. Masada oturup çocuğunuzla menü incelemesi yapabilir, oradan yemek seçebilirsiniz. Hatta menüyü seveceği şekilde renklendirip onu restorantta bile kullanabilirsiniz.

-Daha sonra restorana gitme aşamasına geldiğinizde de öncelikle restoranın çok kalabalık olmadığı ilk açılış saatlerinde gitmeyi tercih edebilirsiniz. Böylelikle çocuk mümkün olduğunca az insanla karşılaşır ve duyuları birden aşırı yüklenmez.

-Bir gezi planı yapabilirsiniz. Resimlerle ona nereye gideceğinizi orada ne yapacağınızı anlatan resimli kartlarla örneğin 3 resimle(restorana gidilen resim-orada oturulup yemek yenilen resim-yemekten sonra eve dönülen resim) ona hikayeyi anlatıp stres yaşamasını engelleyebilirsiniz.

-Sürekli farklı bir yere gitmeden önce aynı markanın farklı bir şubesine gidebilirsiniz.

-Yemek boyunca onun favori oyuncağını yanında bulundurmasına izin verebilirsiniz.

-Müzik dinlemekten hoşlanıyorsa yemek boyunca kulağında ipod takılı olabilir.

-Mümkün olduğunca hızlı hizmet alabileceğiniz restorantları tercih edin.

-Su dökülmesi çocuğunuz için kabus olabilir, bunu engelleyici önlemler alın(kapaklı bardak-fincan)

-Oturacağınız masanın yeri de çok önemli, örneğin tuvaletin yakını gibi çok geçilen bir yere oturursanız çocuk bundan rahatsız olabilecektir. Örneğin çocuğun kendini güvende hissedeceği duvar köşelerini tercih edebilirsiniz.

-Çocuğunuzun farklı tercihleri varsa özel olarak sipariş verebileceğiniz bir restoranı tercih edin.

-Her an çocuğunuz kalkıp koşabilir, ağlamaya başlayabilir. Ödeme yapmaya her an hazır olun, kimin ödeme yapacağı önceden belli olsun ve dönüş stratejiniz de hazır olsun.

İlk denemelerde başarısız olabilirsiniz yılmayın, bütün aileler bu zorlukları yaşamakta… Sabırlı olun…

Şunu da belirtmek gerekir ki o da belki en önemli şeydir ülkemizde; toplumun önyargılı bakışları…
 
Ancak evinizde oturarak bu bakışları olumluya çeviremezsiniz değerli aileler, ne olursa olsun yılmadan mücadele ederek, başararak insanların gözünde -farklı olana tuhaf bakışlar-paradigmasını değiştirmeniz gerekmektedir.
 
Saygılarımla
Berat ÇELİK
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam95
Toplam Ziyaret66190989
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat